„Нона, Трайчо, ще ходите в затвора!", „Вразумете се, не подписвайте!, „Бойко, защо подписа на инат?" - с такива лозунги природозащитници протестират пред сградата на Министерски съвет срещу намеренията на правителството да сключи договор с американската компания Шеврон за добив на шистов газ.

От 08.30 часа започнаха скандиранията по мегафони - „Не на шистовия газ, не на шистовия газ". Разпънат бе и предупредителен плакат „Шистов газ - изборът е него или нас!".

Стотината протестиращи изразиха своите опасения, че договорът ще бъде подписан, въпреки че технологията на добив е опасна и няма доказани ползи. Те настояват за мораториум върху технологията сега и за закон - утре.

Трайков определи като 1000% неистина твърдението, че вече има договор с Шеврон.
още...

Поводът за поредния протест е и фактът, че на сайта си Шеврон вече са обявили плановете си за добив в България, обясни Мариана Христова.

Протестиращите настояват за незабавно прекратяване на договореностите с американската компания, за актуализиране на законовата и нормативна база и за законова забрана на метода „хидравлично разбиване" на територията на България.

„За нас е недопустимо поведението на министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков, което е повече поведение на лобисти на една американска компания, отколкото поведение на български министри, които трябва да вземат решения в интерес на държавата ни", добави Христова.

Протестиращите призоваха министрите да спазят обещанието си, че няма да подпишат този договор, ако съществува само 1% опасност от екологично замърсяване и изразиха надежда, че няма да подпишат на инат, когато на карта стои бъдещето на цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието.

Това е записано в декларация на протестиращите до премиера Бойко Борисов, цялото правителство и председателя на парламента Цецка Цачева.

Инициативен комитет на гражданите от североизточна България излезе с отворено писмо към министър-председателя, в което го уведомява, че само за около 2 месеца са събрани над 8 000 подписа и че в края на октомври петицията е внесена в Европейския парламент от Душана Здравкова.

Проблемът не засяга само североизточна България, а всички граждани на страната.

Достатъчно красноречив е фактът, че проучванията и добивът на шистов газ са забранени със закон във Франция, Германия, а във Великобритания изследванията са прекратени за неопределен период, посочиха протестиращите.

По думите им Еквадор пък е осъдил Шеврон за 8 милиарда долара за причиненото замърсяване на води и почви при добива. Огромни територии в САЩ са превърнати в необитаеми пустинни полета, в които няма живот.

Ето защо е напълно необяснимо както поведението на вашите двама министри, така и на новоизбрания кмет на Нови пазар, възмутиха се природозащитниците.