Специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия ще се регламентират в наредба. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на онлайн семинара "CAP4US: Фермерски и занаятчийски храни - какво (не) знаем".

Документът е внесен за разглеждане от експертите в Министерството на земеделието.

Той обясни, че целта е да се подготви административен акт, с който да се даде повече видимост на този вид храни.

Бяха обсъдени актуални теми, свързани с идеите за нормативна формулировка за фермерските пазари и домашните храни, както и перспективите за производителите.

По думи на Събев предложението за наредбата има много добри аспекти, свързани с контрола, регистрацията и безопасността на храните. Той отбеляза, че тази тема е широко приложима в други страни в Европейския съюз.

Земеделският заместник-министър изрази надежда, че диалогът и търсенето на оперативни решения ще дадат възможност на производителите в селските региони да легализират продукцията си, гарантирайки безопасността на крайните продукти, но и да изсветлят дейността, която практикуват.

Предлагат нови правила за храната в къщите за гости

Предлагат нови правила за храната в къщите за гости

Мерките имат препоръчителен характер за бизнеса

Относно незаконната продажба на хранителни стоки Събев посочи, че този вид сива икономика оказва натиск върху легалните производители. Той настоя да се търсят инструменти и начини, които да помогнат по законен начин и да дават възможности на останалите жители на селските райони за съхранение на техния поминък. Според него успешният път е даването на видимост, която засилва контрола свързан с предлагането на производството.

Заместник-министърът отчете, че наредбите трябва да се изготвят, за да бъдат в интерес на производителите. Той призова свидетели на нерегламентирани практики да докладват на съответните органи, за да се намали този вид сива икономика.