Един от най-проблемните пътища у нас е този между Ботевград и Враца. Скоростният път, който се строи вече над 4 години, трябва да облекчи трафика и да намали тежките катастрофи, най-вече между Ботевград и Мездра. Днес служебният премиер Гълъб Донев и министърът на регионалното развитие трябва да открият пътя.

Екип от експерти на Европейския център за транспортни политики извърши инспекция по пътна безопасност на участъка от новостроящия се скоростен път I-1 Ботевград-Мездра. Бяха проверени 7 км от трасето между селата Скравена и Новачене, съобщиха от ЕЦТП.

В проверката се включиха председателят на УС на ЕЦТП Диана Русинова и Мартин Милушев, експерт в Сдружението.

Бяха проверени отводнителните съоръжения, дилатационните фуги при мостовите съоръжения, водостоците, пътните знаци и маркировките, ограничителните системи за пътища, както и състоянието на откосите зад шумоизолиращите бариери. Констатира се, че на някои места все още не са почистени отпадъците, оставени от строителните работници около пътя. Някои от капаците на комуникационните шахти все още не бяха поставени, а зад шумоизолиращите бариери има налични битови и строителни отпадъци.

Пътните знаци и пътните маркировки са изпълнени съобразно проекта за организация на движението. Широчината на платното за движение е 7 м, като всяка пътна лента е с широчина от 3,5 м. Елементите С14.1. са изпълнени с фолио с клас на светлоотразителност R3A и R3B, което надвишава минималните нормативни изисквания, действащи в България.

Екипът на ЕЦТП изразява несъгласие относно поставената пътна маркировка, която следва да се провери до каква степен отговаря на действащите нормативни изисквания.

Припомняме, че нашите експерти многократно са съветвали МРРБ и АПИ да избягват поставянето на т. нар. термопластик, тъй като това е неподходящ материал за пътна маркировка в нашите географски ширини.

Бетонът на шумозащитната преграда е изпълнен с незадоволително качество, като ясно се вижда разслояване, което в комбинация със солните смеси само след една зима ще доведе до увреждането му. Ние считаме, че това е недопустимо за новопостроен път.

Асфалтът няма ясен контур, връзката с банкета ще бъде компрометирана веднага, липсва и уплътняване.

Линейните отводнители са с различно ниво на нивелация и са по-високи от асфалта, което е възможно да доведе до задържането на вода на платното.

Канавките и отводнителни канали пък са като за временно строителство, посочват от Центъра.

Според експертите на ЕЦТП експлоатацията ще покаже всичките тези дефекти почти веднага.

След отварянето на пътя се надяваме АПИ да обърне внимание и на необходимостта от ремонт и рехабилитация на съществуващото трасе на път I-1, което се намира в опасно състояние. След пускането на скоростния път старото трасе ще играе второстепенна роля на дублиращо, за да може при пътни инциденти или ремонт на основното, движението да бъде пренасочвано отново от там.

АПИ обещава на Скравена пряк достъп до трасето Мездра - Ботевград

АПИ обещава на Скравена пряк достъп до трасето Мездра - Ботевград

Предложението на община Ботевград е вместо кръгови кръстовища да се изградят съоръжения на две нива