Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков във връзка с ревизирания проект за обществено обсъждане на Закона за водоснабдяването и канализацията, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Тя обръща внимание на основните проблеми, които се очертават и в "ревизирания" проект с настояване за неговото преразглеждане. Омбудсманът изтъква, че не са защитени и гарантирани в достатъчна степен правата и интересите на битовите клиенти на ВиК услуги.

Проектът предвижда създаване на нова Комисия, която да регулира единствено цените, правилата за тяхното образуване, които отразяват само структурата на разходите. Контролът върху изпълнение на показателите за качество - сведени от 15 до 3, е предвиден да се осъществява от Асоциациите по ВиК. Това буди недоумение, тъй като не е предвидено обвързване на изпълнението на показателите за качество с цените на ВиК услугите, обяснява Ковачева.

Тя обръща внимание на икономическата обоснованост на цените на ВиК услугите - другият принцип, от която следва да се ръководи новата Комисия. По думите й тя не кореспондира с единната цена в обособената територия, която вносителят аргументира с цел солидарност и намаляване на неравнопоставеността при предоставянето им.

Според омбудсманът в заложения проект отпадат важни показатели - за качество на питейната вода, ниво на покритие на ВиК услугите, непрекъснатост на водоснабдяването, аварии на водоснабдителната и на канализационната системи, но в същото време се въвежда нова финансова тежест за битовите потребители.

Пуснаха за повторно обществено обсъждане проекта за нов Закон за ВиК

Пуснаха за повторно обществено обсъждане проекта за нов Закон за ВиК

В периода на предишното обществено обсъждане бяха получени 33 становища

Диана Ковачева посочва и друг проблем, при който вносителят на проекта дори не намира за правилно да предвиди процедура за прилагане на по-ниска цена на водата, когато тя не отговаря на нормативните изисквания за качество.

Омбудсманът подчертава още, че в ревизирания проект е останала възможността ВиК операторът да се снабди със заповед за изпълнение на парично задължение, независимо от неговия размер. Ковачева посочва, че вносителят не е приел нейното предложение да се предвиди процедура преди да се пристъпи към тази възможност.

Според Ковачева на практика управлението на ВиК сектора преминава към държавата. В момента 27 ВиК оператори са с преобладаващо държавно участие, от тях 14 са 100% собственост на държавата. При задължителната консолидация ще останат само тези дружества и "Софийска вода" АД, обслужваща административна област град София, пояснява тя.

Като друг проблем в Закона за ВиК Ковачева изтъкна липсата на ясно разписана процедура при несъгласуване на инвестиционна програма от Асоциация по ВиК. Според нея към момента това се очертава като един от основните проблеми при одобряване на бизнес плановете на ВиК операторите. Асоциации не взимат решение за съгласуване на бизнес план или са гласували против, но тъй като същият не е върнат в срок за преработка с мотивирани указания се счита, че бизнес планът е приет без възражения, което обаче не отговаря на действителността, допълва тя.

Общественият защитник обърна внимание и на факта, че Комисията за регулиране на цените на ВиК услугите е със силно ограничени правомощия и не става ясно от мотивите кое налага това ограничаване.

Омбудсманът отправи апел за нов Закон за ВиК

Омбудсманът отправи апел за нов Закон за ВиК

Диана Ковачева изтъкна нуждата от по-ефективен контрол от страна на държавата към водоснабдителните дружества