Свързването на паниката с отнемането на деца в Сливен с родителските протести е изключително подло, защото като родители ние протестираме срещу законодателство, което отнема деца - ние не искаме децата да бъдат отнемани, камо ли да вдигаме паника. Това заявиха от фейсбук групата "Родителски комитети БРЦК - Разбунена София" на пресконференция в БТА по повод масовата психоза в махалите в няколко града в началото на октомври.

Те посочват, че тяхно проучване е установило, че паниката се е предала по Фейсбук с надписи, че децата ще се откарват с вагони в Норвегия, като най-старият надпис е от 12 май и е качен от фейсбук профил с име Георги Богданов от Националната мрежа на децата.

От БРЦК - Разбунена София изтъкват, че това е точно две седмици преди европейските избори, но за щастие тогава надписът не е предизвикал паника. Три седмици преди местните избори обаче това се е случило.

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?
Обновена

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?

Да вървят в класните стаи

Знаем, че когато излезеш с такива надписи седмици преди изборите, те имат връзка с тях, категорични са от фейсбук групата. Те посочват, че само седмица по-рано социалното министерство за първи път е изпратило социални служители в няколко цигански махали в Бургас, Сливен, Карнобат, Сандански, Петрич и Шумен.

"Оказва се, че след намесата на социалните, следващата седмица хората са готови да повярват на какъвто и да е слух. Защо точно след като социалните започват да посещават махалите и да задават въпроси за битовите условия?", питат от БРЦК - Разбунена София.

Те недоумяват как подплашването на хората ще допринесе за каузата българските деца да останат в България и нацията ни да спре да се топи и негодуват срещу отправените им обвинения, че те са едни от виновниците за избухналата паника. Ние сме родители и не искаме да предизвикваме паника в други родители, посочват те.

"Бяха обвинени не само родителски организации, но и пастори на протестантски църкви и дори православни вярващи. Ако успяха да разклатят етническия мир, искат ли да посеят и религиозна омраза?".

Борисов иска помощ за разясняване на "чудовищната лъжа" с отнемане на деца

Борисов иска помощ за разясняване на "чудовищната лъжа" с отнемане на деца

Недоумява кой вярва, че държавата ще натовари децата на влак и ще ги изнася

Представителите на фейсбук групата подчертават, че новото законодателство, което ще влезе в сила от 1 януари догодина, засяга всички закони, свързани с децата - Закона за защита на детето, за здравната грижа, за образованието, семейния кодекс и т.н.

"В тези промени има основна несправедливост към детето - уж ще се грижим то да получи любов, но първо ще му кажем: твоите родители са първите ти врагове", заявяват родителите.

Те изтъкват, че социалното подпомагане би трябвало да достига до хора в тежко финансово състояние, а новият закон за социалните услуги се гарантира с функциониране с огромна сума пари, които преминават през конкретни НПО-та.

Според БРЦК - Разбунена София именно някой от сферата на неправителствените организации всява паниката, но напомнят, че законите, по които я всява, са реални. Те са на мнение, че тъкмо НПО-тата са спечелили от ситуацията и това е била инсценирана кампания, целяща да заглуши гласа на родителите.

Те твърдят, че са замесени и политически интереси, тъй като на снимките на членовете на фейсбук групата, от която по техни думи са тръгнали паническите надписи, има "загадъчната" цифра 66, която много приличала на номер на бюлетина*.

От БРЦК - Разбунена София съобщават, че ще внесат писмо до премиера, главния прокурор и ДАНС с искане те да разследват какво е влиянието на паническите надписи.

Томислав Дончев: Паниката в Сливен не е поредната дигитална щуротия

Томислав Дончев: Паниката в Сливен не е поредната дигитална щуротия

По думите му темата с отнемането на деца е ударила болно място

Припомняме, на 7 октомври родители от няколко училища в Сливен и в Карнобат прибраха светкавично децата от класните стаи. Причината - някой пуснал слух в интернет, че социалните служби вземат деца.

Премиерът Бойко Борисов коментира темата, като запита какво ще ги прави държавата тези деца. След това стана ясно, че ще иска помощ за разясняване на "чудовищната лъжа" с отнемане на деца.

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Родителите в Сливен и Карнобат се притеснили, че социалните ще им ги вземат

(* На местните избори с номер 66 се яви "Демократична България". На европейските избори през май обаче този номер изобщо не фигурираше, тъй като участниците бяха само 27. Това създава парадокс, тъй като от БРЦК - Разбунена София твърдят, че първите надписи са се появили в социалните мрежи именно преди евровота)