Национално представителните организации на и за хора с увреждания не приемат оставката на зам.- министър Росица Димитрова. Тази позиция заявиха от организациите в официално писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков.

Валери Симеонов не приема майките да оценяват командировките

Валери Симеонов не приема майките да оценяват командировките

Очаква оставката на Росица Димитрова да бъде върната

Оставката на зам.-министър Росица Димитрова възпрепятства реформите в министерството на труда и социалната политика, смятат от НПО.

Те застават зад високия професионализъм на Димитрова и изразяваната от нея воля за промяна в политиките в сферата на уврежданията, демонстрирани от началото на мандата на Правителството. Организациите изтъкват важността и ползите от участието зам.-министър Димитрова по време на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания за периода 2017 - 2018 г.

Оставката на зам.-министър не удовлетворява родителите на деца с увреждания

Оставката на зам.-министър не удовлетворява родителите на деца с увреждания

Управляващите в момента трябва да изпитват срам, смята родител на дете със СОП

В обръщение към премиера Борисов организациите заявяват, че оставката ще стопира процеса за положителни промени в тази област. И го призовават да вземе не емоционално, а обективно решение, пише още в писмото.

В отворено писмо и от коалиция "Детство 2025" изтъкват тревогата си от подадената оставка на зам.-министър Димитрова. По думите им тя е един от най-активните заместник-министри и оставката й ще се отрази негативно на работата по множество важни процеси. От Коалицията припомнят, че Росица Димитрова ръководеше процеса по изработване на нов Закон за социалните услуги, който ще внесе дългоочаквани промени в социалната сфера.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

Те се позовават на практиката си, която сочи, че смяна на зам.-министър означава "спиране на всички проекти, по които той е работил за неопределен период от време".

Подписаните членове на Коалиция "Детство 2025" са Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ)/ Българска асоциация на клиничните психолози Български хелзинкски комитет/ Български център за нестопанско право/ Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет/ Сдружение "Еквилибриум"/Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ - България/ Сдружение SOS Детски селища България/ Фондация "Полдер"/ Фондация "За Нашите Деца"/ Фондация "Карин дом"/ Фондация "Лале"/ Фондация "Лумос"/ Фондация "Международна социална служба-България"/ Фондация "Сийдър"/ Надежда и домове за децата - клон България.

Национално представителните организации на и за хора с увреждания включва: Адриана Стоименова - Стефанова Изпълнителен директор на Център за психологически изследвания и Заместник - Председател на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет/ Веска Събева Асоциация на родители на деца с епилепсия/ Красимир Коцев от Съюз на инвалидите в България/ Васил Долапчиев Съюз на слепите в България/ Георги Георгиев Национален алианс за социална отговорност/ Величка Драганова - изпълняващ дейността Национална асоциация на сляпо-глухите в България/ Любка Александрова Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения/ Маринела Ангелова Национално сдружение на работодателите на хората с увреждания/ Мая Викторова Българска асоциация "Диабет"/ Петър Велчев Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в България/ Николай Нинов Съюз на глухите в България/ Лазар Живанкин Асоциация на родители на деца с нарушено зрение/ Мария Кръстева Асоциация на родителите на деца с увреден слух/ Стилиян Баласопулов Националния съюз на трудово-производителните кооперации/ Виолета Антонова Българска асоциация за невромускулни заболявания/ Стефан Данчев Национален център за рехабилитация на слепи/ Светослав Чернев Национална организация "Малки български хора"/ Павел Савов Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт/ Михаил Кърлин Национална потребителна кооперация на слепите в България/ Златомир Стоянов Национална асоциация на хора с придобити увреждания.