Майка на дете с аутизъм обясни, че оставката на социалния зам.-министър Росица Димитрова не удовлетворява протестиращите родители.

Това коментира пред БНР Кръстина Николаева от Сдружението в защита на правата на хората с аутизъм в България. Тя е член на работната група, която работи за нов Закон за хората с увреждания.

Премиерът прие оставката на зам.-министър Росица Димитрова

Премиерът прие оставката на зам.-министър Росица Димитрова

Скъпа командировка е причината за подадената оставка на заместника на Бисер Петков

"Ние ще бъдем удовлетворени, когато бъдат изпълнени нашите искания - когато се приеме Закон за личната помощ, когато се изготви реална и адекватна оценка на индивидуалните посредници на всеки човек. Управляващите в момента трябва да изпитват срам от действията на госпожа Димитрова.
Цялото гражданско общество се възмути от действията на заместник-министъра на социалната политика. Голяма част от обществото се е събудило и ни подкрепя", обясни Николаева.

Не пуснаха майките с черни балони и тениски в парламента

Не пуснаха майките с черни балони и тениски в парламента

Те имаха среща с депутатите социалисти

Според Димитрова, проектозаконът за хората с увреждания и проектозаконът за социалните услуги вървят с изключителни бавни темпове. Тя е скептична, че работната група ще завърши работата си до края на юли, както е обещано.

Валери Симеонов не приема майките да оценяват командировките

Валери Симеонов не приема майките да оценяват командировките

Очаква оставката на Росица Димитрова да бъде върната

Припомняме, във вторник бе отхвърлен проекта на Закона за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова. Той не бе приет от Национално представителните организации на и за хората с увреждания и синдикатите, както и представителите на работодателските организации. Това стана по време на Заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждане.

Национално представителните организации настояха за включването на текстовете на Закона за личната помощ към разработвания от Министерство на труда и социалната политика Законопроект за социалните услуги.

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Най-важно било мнението на изпълнителната власт

По време на заседанието имаше изключително напрежение. На реплика от страна на гражданин в залата да пишат закони, лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който разкритикува закона обясни, че не е в неговите правомощия да пише закони. "Нито съм правителство, нито съм Народно събрание, не ми подвиквайте като овчар и престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца е безчовешко.".

Препирни за пари, права и кой по-силно може да вика на срещата за Закона за личната помощ

Препирни за пари, права и кой по-силно може да вика на срещата за Закона за личната помощ

Димитър Манолов определи тона на Мая Манолова като недопустим

Ден по-късно Манолов обясни, че майките на децата с увреждания са категорично заблудени и не се знае доколко са чели това нещо, което бе написано вчера", каза още той и допълни, че законите целят да хванат малък фрагмент от цялостен пейзаж, който няма да бъде довършен до край.

Манолов изрази надежда, че "този малък скандал, в който е бил включен, ще бъде ускорен и разрешен колкото се може по-бързо".