Националното преброяване на 7 септември ще протече под мотото "Включи се, защото си важен". Девизът на кампанията представи председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на пресконференция, посветена на предстоящото национално преброяване. Припомняме, че с мотив пандемията преброяването бе отложено.

Всеки един подпомага тази цел и Цветарски се надява на отговорно отношение, като медиите са партньори на НСИ, подпомагайки техните послания да достигнат до всеки един човек. НСИ предвижда информационен клип в медиите за предстоящото национално преброяване.

Блокиране на системата за е-преброяването притеснява НСИ

Блокиране на системата за е-преброяването притеснява НСИ

Няма опасност от теч на данни

Цветарски обясни, че преброяването е задача, която се случва веднъж на 10 години и стои като статистика още десет. Преброяването, което предстои, е 18-то поред и е в рамките на европейската статистическа система. За НСИ е важно преброяването, като и се отчитат трудностите, които породи пандемията от COVID-19.

Датата 7 септември от НСИ я определят като критичен момент. Преброяването ще продължи до 17 септември електронно, а от 17 септември до 3 октомври всички домакинства и жилища ще бъдат посетени от преброителите на НСИ. Всички здравни мерки ще бъдат взети.

Националното преброяване 2021 ще бъде от 7 септември до 3 октомври

Националното преброяване 2021 ще бъде от 7 септември до 3 октомври

През интернет ще бъде от 00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември

Няма възрастова граница за преброяването и НСИ не ограничава никого. Две са възможните грешки- да не се обхване даден човек и възможността за двойно преброяване.

Рискове винаги съществуват и всичко може да се случи, а може да се появят избори точно тогава. Затова ние ще пропагандираме, че преброяването не трябва да се отменя, за да не попречи на самото преброяване, отговори Цветарски на въпрос на News.bg дали има опасност от евентуално влошаване на епидемичната обстановка националното преброяване да бъде отложено отново.

Сергей Цветарски се надява да няма третата или четвърта вълна на пандемията и преброяването да бъде проведено нормално.

Промяна във въпросите и във въпросната карта няма да има, уточни Цветарски в отговор на въпрос на News.bg дали ще има промяна в структурата на въпросниците. Има въпроси, които преди се задавали, а сега нямало да се задават. НСИ няма да пита за книгите и за телевизорите, но ще се насочат към въпроси за наличието и използването на съвременните технологии. Например ще се пита за соларни и фотоволтаични системи.

Шефът на НСИ не очаква да има покачване на населението на България до 7 млн. души, напротив - очакванията са то дори да падне под 6 916 548 души. Миграцията е изключително трудно нещо за улавяне още повече, когато страната ни е донор на мигранти, а не приемаща, реципиент на мигранти, посочи Цветарски.

Чужденците ще бъдат преброени като временно присъстващи лица и няма да бъдат част от населението на България, уточни Цветарски.

От днес НСИ започва набиране на преброители и контрольори. Те трябва да бъдат добре обучени, сигурни в условията си работата.

НСИ разчита на медиите да убедят обществото, че не трябва да се страхува от преброителите и контрольорите, които ще спазват мерки.

До момента потвърдилите участие са 21 966 преброители и контрольори. От 25 май до 10 юни всеки, който желае да се включи в преброяването, е добре дошъл, призова Цветарски.

Преди преброяването ще бъде проведено обучение. В България има около 7 млн. души и това означава многобройни и лични ситуации, които трябва да бъдат разрешени при самото преброяване, обясни Цветарски. Има на места 100% заявено участие на контрольори и преброители. Проблем за набирането на контрольори и преброители има в големите градове, като се надяват на по-голямо заплащане.

В по-малките населени места акцията по преброяването дори е дълго чакано събитие и хората се включват с огромно желание. В по-големите градове населението има други приоритети, но в някои градове, също по-малки областни градове, като Смолян, Кърджали и Ловеч, пак има по-малко желаещи да се преброят, отколкото НСИ са планирали.

В големите градове се очаква повече хора да се преброят електронно. Това ще облекчи работата на преброителите, но в същото време НСИ трябва да бъдат сигурни, че хората са се преброили електронно с уникален идентификационен код. Електронното преброяване внася и друг елемент, който принуждава НСИ да бъдат по-гъвкави. В зависимост от дела на електронното преброяване, зависи натовареността на служителите им.

НСИ се надява 60% да се преброят електронно. "Ние трябва да имаме готовност за бърза и гъвкава реакция там, където трябва да се насочат преброители и контрольори. Имаме готовност за това, ще го направим, но засега вървим по плановете, които сме изготвили към момента", категоричен бе Цветарски.

Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" за подготовката и хода на Преброяване 2021 коментира, че обученията ще бъдат в края на август и ще бъдат еднодневни.