Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не прави промени в действащото законодателство по отношение на дюните или къмпингуването. Това заяви в сутрешния блок на bTV Василка Цанева, отговаряща за концесиите в Министерството на туризма.

По думите ѝ целта е да се опазят в максимална степен дюните, но не се създават нови забрани, нито се променят условията за къмпингуване.

"Целта е да се внесе яснота във вече действащото законодателство и да се разширяват административно-наказателните разпоредби, създават се липсващи досега", поясни още Василка Цанева.

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Къмпингуващите не са заплаха, а пазители на родната природа

Според Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм обаче законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се спазва.

"Аз смятам, че проблемът с дюните е субсидиарен - по-големият проблем е, че не се спазва Закона за Черноморското крайбрежие. Той е за едно устойчиво ползване на крайбрежието, неговото устрояване и запазване на природата и на ландшафта. Този ландшафт се изгубва, независимо дали става дума за дюни, скали с бряг", допълни Попйорданов.

Попйорданов обясни, че се притеснява промените да не регламентират строежите върху защитени територии.

ДНСК замрази строежите по къмпингите

ДНСК замрази строежите по къмпингите

Никой не уведомил ДНСК за изготвената стена на "Алепу", показа проверката