Нямаме идея и не искаме пясъчниците да бъдат премахнати, а мислим да ги поддържаме. В това увери столичният кмет на район "Люлин" Милко Младенов пред Нова телевизия по повод идва ли краят на детските площадки в столицата.

Младенов отчете, че в столичния район "Люлин" има над 200 междублокови пространства и от общината се стремят да ги поддръжат качествено.

От Столична община упражняват едни и същи процеси, за да може пясъкът да бъде поддържан качествено, но на места не се получава, защото пясъкът се използва за подложка на домашните любимци и за дребни строителни дейности.

Една пета от детските площадки в София не отговарят на изискванията

Една пета от детските площадки в София не отговарят на изискванията

Липсва естествена сянка, пясъкът е мръсен, съоръженията са стари и опасни за децата

Глоби има за нарушителите, но самите нарушителите трудно се доказват и намират, подчерта Младенов. Той посочи, че от Столична община не искат да премахват пясъчниците и ще се стараят да ги поддръжат с наличния ресурс.

От Националния център по обществено здраве и анализи констатираха, че пясъчниците в столицата не се поддържат и не се стопанисват добре.

Според експертите, пясъкът трябва да бъде дезинфекциран поне два пъти в годината от сертифициран източник. Опасностите за подрастващите са свързани с кожни заболявания, стомашно-чревни инфекции и др. 

Припомняме, че през юли тази година стана ясно, че 1/5 от детските площадки в София не отговарят на изискванията. 

Затягат контрола на детските площадки

Затягат контрола на детските площадки

Стопаните премахват за своя сметка онези, които са извън плановете за контрол и поддържане