Министерството на регионалното развитие и благоустройството затяга контрола на детските площадки. Предвижда се стопаните на площадките за игра да определят мерките, средствата, сроковете и отговорниците за поддържането им.

Площадките за игра, които не отговарят на изискванията до края на миналата година, ще трябва да бъдат включени от стопаните в плановете за контрол и поддържане с необходимите за това мерки, финансови средства и срокове за изпълнение.

Въвежда се и контрол върху съставените от стопаните планове за поддръжка и изпълнението им. Общинските съвети ще са отговорни за спазването им по отношение на площадките, чиито стопани са местните власти. За обществено достъпни площадки за игра, стопанисвани от физически или юридически лица, контролът ще се упражнява от Комисията за защита на потребителите.

Жители на "Младост 1" на протест срещу премахване на детска площадка

Жители на "Младост 1" на протест срещу премахване на детска площадка

Градинката не фигурира в обществената поръчка, която районната община стартира за реновиране

Стопаните ще трябва да премахнат за своя сметка площадките, които не са в списъка и в плана за контрол и поддържане, и ще бъдат отговорни за обезопасяването им.

Времето за извършване на периодичния контрол на състоянието на площадката от стопанина се удължава до 5 месеца. Определени са по-сериозни контролни проверки на стабилността на съоръженията за игра, състоянието на настилките и безопасността на площадката.

Промените предвиждат органът за контрол да уведоми производителя или доставчика, ако при годишния контрол установи несъответствие с изискванията в техническата документация.

Софиянчета играят на 10 нови детски площадки

Софиянчета играят на 10 нови детски площадки

Ще са готови до края на годината

При изграждането и въвеждането в експлоатация на площадките за игра ще се изисква проверка за съответствие на съоръженията, настилките и елементите на обзавеждането с техническата документация на производителите им. В констативния акт за изпълнена площадка за игра ще се включват описание на монтираните съоръжения, параметри на настилките и съответствието им с инвестиционния проект и предоставените за тях сертификати или документи.

Целта на измененията целят е да се подобри безопасността на площадките за игра.

80% от детските площадки в София не са безопасни

80% от детските площадки в София не са безопасни

Започна кампанията "Презареди детската площадка" за обновяването на детски площадки в столицата