Доброволческа кампания за освежаване на детски площадки започна вчера, 17 април. Инициативата се казва "Презареди детската площадка" и е организирана от майки, разтревожени за състоянието на детските площадки в столицата. Кампанията предвижда първо да се освежат площадките в София, а после и в други градове по страната, съобщи БНР.

Пускат карта на детските площадки в София

Пускат карта на детските площадки в София

Целта е да провокират общината да обезопаси местата за игра

Мая Цанева, една от организаторките на инициативата, заяви, че доброволците работят с мобилното приложение "АзКметът", чрез което докладват за нередности на общинските терени. Чрез приложението всеки гражданин може да заснеме квартална площадка, която има нужда от обновяване, и да сигнализира обществото за това.

За подадените сигнали кампанията предвижда да се търси общинско съдействие. Ако бъдат осигурени материали доброволците обещават да обновят детските площадки, като се предвижда ремонт, боядисване, озеленяване и други.

Според Цанева в София има между 1800 и 2000 детски площадки, от които 80% не са безопасни за децата.

Припомняме, в края на месец февруари тази година от Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП) алармираха, че няма контрол за безопасност на детските площадки в страната. От асоциацията също така посочиха, че контролът по общата безопасност на съоръженията е от компетенцията на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и въпреки това нито една проверка не е извършена на местата за игра на деца.

Асоциация алармира, че КЗП не проверява безопасността на детските площадки

Асоциация алармира, че КЗП не проверява безопасността на детските площадки

За 2 години няма нито една проверка

В отговор на жалбата на НАЗП, КЗП съобщи, че отказва да проверява за безопасност безплатните детски площадки, защото използването им не се заплаща. 

Сигнали за детски площадки, нуждаещи се от обновяване, гражданите могат да пускат в мобилното приложение "АзКметътдо 15 юни, след което доброволците ще работят по обновяването на площадките до октомври. Предвижда се провеждането на демонстративна акция на 22 април в квартал "Стрелбище", където ще бъде обновена площадката срещу 127-о ОДЗ.