Пореден протест в столичния "Младост 1" се проведе тази вечер, предаде "Сега".

Десетки жители на квартала участваха в проявата.

Поводът този път е, че детската площадка пред бл. 19-21 е премахната с решение на временния кмет на района Румен Русев.

Протестиращите бяха подкрепени и от жители на "Дружба" и "Дианабад".

Градинката не фигурира в обществената поръчка, която районната община стартира за реновиране на няколко детски площадки в "Младост".

За това пръв съобщи независимият общински съветник Войслав Тодоров във "Фейсбук".

Той е възразил в общината и получил устно обещание от Русев, че ще върне уредите за игра обратно в градинката. За това обаче няма протокол.

Жители на кв. "Младост 1" недоволстват заради застрояване между блоковете им

Жители на кв. "Младост 1" недоволстват заради застрояване между блоковете им

По думите им се предвижда построяване на 5-етажна сграда

"Въпросът е как общината възлага да се махнат съоръжения от частен терен, и то отреден за застрояване. И това не е ли нерегламентирано подпомагане на частен инвеститор? Още повече че не е направен протокол, че съоръженията са опасни, а само се стъпва на някакъв сигнал. Елате на протест пред градинката от 18.30 ч, да покажем категорично, че няма да допуснем строеж там. Искаме спешно изграждане на нова детска площадка на мястото и възстановянане на терена като общински!", написа Тодоров. На протеста той обясни, че действията на кмета са неправомерни, защото ако ще маха нещо от частен терен, това трябва да е за сметка на собственика, а не на общината.

Любопитното е, че заповедта за премахването на съоръженията като "морално остарели", което не означава опасни, е от днес на обяд, съобщи Тодоров.

Интересно е как толкова бързо са организирани нещата с фирмата, която да изреже всичко предписано.

Именно при опит тази градинка да бъде застроена преди време започнаха стихийни протести в района, след които техният инициатор Десислава Иванчева беше избрана за кмет.

Правят графологичен анализ на тефтерчето на Иванчева

Правят графологичен анализ на тефтерчето на Иванчева

Той трябва да е готов до 15 март

Протестите срещу презастрояването на района продължават.

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях.

По думи на отстранената кметица тя е станала жертва на имотна измама.

на 18 октомври, се появи информацията, че Иванчева и Петрова са пуснати под домашен арест, но до реалното изпълнение на това решение не се стигна.

Това се случи едва на 22 декември. Те напуснаха следствения арест в навечерието на коледните празници.