Една пета от детските площадки в София не отговарят на изискванията на последните наредби в закона. В същото време местната власт уверява, че са безопасни. Това съобщи bTV, позовавайки се на мнението на експерти.

По тяхна информация в "Пирогов" за последните два месеца през спешното отделение са преминали над 400 деца. Някои от травмите са получени на детските площадки от съоръжения и настилки, несъобразени с изискванията за безопасност.

Ивайло Сиркаров - Хоноруван преподавател, катедра "Дизайн за детската среда", дисциплина ергономична среда и стандарти за безопасност, обясни, че площадките не издържат и две години.

"В някои случаи се стига до нова площадка, не е изградена качествена площадка, която може да изкара 15, 18, 20 години, а се правят площадки, които след 2 години не подлежат на ремонт, а цялостна подмяна", каза Сиркаров.

В желанието им за по-безопасна игра, родителите откриват редица проблеми на детските площадки в София - липсва естествена сянка, пясъкът е мръсен. Игрушки и катерушка са стари и опасни за децата.

"Няма нова настилка, няма съоръжения за игра, в нашия квартал площадките не са правени откакто аз съм била дете", казва майка на момче.

Според законовите изисквания, прекопаване и дезинфекция на пясъка се предвижда най-малко два пъти в сезона. 

Жители на "Младост 1" на протест срещу премахване на детска площадка

Жители на "Младост 1" на протест срещу премахване на детска площадка

Градинката не фигурира в обществената поръчка, която районната община стартира за реновиране

Хората искат на всяка открита площадка половината от заниманията да са достъпни и за ползватели с увреждания.

Дори за неспециалистите е видно, че не навсякаде настилката е ударопоглъщаща - гумирана, дървесни кори, пясък или трева.

Според родителите от сдружение "Безопасни детски площадки" твърдят, че нищо от това не се спазва. 

Жителите на "Бъкстон" протестират срещу строеж върху детска площадка

Жителите на "Бъкстон" протестират срещу строеж върху детска площадка

Внесено е предложение в район "Красно село"