Ситуацията с Митьо Очите и Бенчо Бенчев стана повод за политически престрелки и кой кого храни в партиите - за съжаление това показва реалната ситуация, неслучайно тази фирма "Аркус" получава обществени поръчки, коментира пред Нова ТВ Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"Митьо Очите е един от консултантите, ако направите опит да видите какви са другите консултанти, ще видите интересни лица - бивши високопоставени полицейски служители, които са работили по Митьо Очите", обясни Безлов. Ако се проверят градовете в България и други подобни фирми, то ситуацията навсякъде е същата.

Обвиняват Бенчо Бенчев

Обвиняват Бенчо Бенчев

Бургаската прокуратура разследва прикриването на Очите

Най-интересното за мен, със сериозна проекция в обществото са тези група като Бенчо, така наречените зърнали, които генерират сериозни финансови средства. През тях има едно преразпределения на земя и на собственост в селското стопанство, обясни Безлов.

Според анализатора, сред първите 100 най-големи фирми в бранша се разпределят 80% от еврофондовете. "Да кажа, по памет примерно, за тази година говорим за 2 мрлд. и почти 900 млн. лв, които ще бъдат раздадени като субсидии", допълни той.

Няма леви, няма десни, инвестира се във всички, според Безлов, който посочи, че става въпрос за устойчиви и дългогодишни инвестиции във всички, които са на власт или имат някакъв шанс за власт, коментира анализаторът.

Политиците у нас търсели бързи пари в съдружие с криминалния контингент

Политиците у нас търсели бързи пари в съдружие с криминалния контингент

Митьо Очите не е първият случай, коментира бившият шеф на ГДБОП Румен Миланов

При тази концентрация могат да се видят и огромно количество криминални прояви, море от фалшификация на документи. Тази концентрация няма как да стане без политика, смята той.

Безлов допълва, че тази концентрация започва да се случва още по времето на САПАРД и предпресъединителните програми, след което всичко се ускорява неимоверно покрай европейските селскостопански фондове. Това са най-големите европейски пари, които влизат в страната. Без политическо уравнение няма как да се концентрира това, решава се на политическо ниво.

По отношение на Митьо Очите, Безлов счита, че при такива криминални фигури няма случайности и зад него има цяла мрежа от полицаи, партийни структури, като по учебник, "изглежда ми като късмет на акцията, че попадна на класическа схема, която показа реалностите които стоят зад такива криминални структури и авторитети".

Шефът на „Аркус”: Освобождаваме Митьо Очите

Шефът на „Аркус”: Освобождаваме Митьо Очите

Митьо Очите е бил на трудов договор в "Аркус-Сигурност"