Директорът на държавния културен институт "Двореца" - Балчик Тошко Гяуров изпрати отворено писмо до ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев.

В него Гяуров заявява, че Боян Биолчев и Красимир Косев заблуждават обществото с невярна информация.
По думите му конфликтът между тях е възникнал заради лошото стопанисване на парка.

В момента два трактора са в Ботаническата градина и изкореняват редки растения, които са собственост на СУ. Това съобщава Дарик радио, цитирайки директорът на университетските ботанически градини Красимир Косев. Има засилено полицейско присъствие. Застрашена е и кактусовата колекция - втора по големина в Европа, с над 350 ценни вида.

Той припомня, че 50% от парите, събирани от такси са били превеждани на университета. По думите му обаче, паркът е бил в ужасен вид - обрасъл с бурени, цветята не са се поливали, а голяма част от градинките в централната част и между вилите са пустеели.

Гяуров припомня, че през 2004 г. Министерството на културата възлага да се изготви експертен анализ на цялостното състояние на градината. Резултатите от тази експертиза сочи, че 70 процента от парка боледува. Експертите констатират, че градините, такива каквито са били към 1955 г., вече ги няма, а вместо тях има бурени, саморасли треви, храсти и дървета.

Министерството на културата иска официален отчет за това къде Софийският университет харчи парите и защо парковете и градините са в ужасно състояние. След отказ да се даде такъв отчет Министерството спира да превежда пари.

По думите на директора на "Двореца" - Балчик след разговор с ректора на СУ, той е получил обещание да бъдат предприети мерки, но вместо това Боян Биолчев завежда 13 съдебни дела.

Гяуров заявява в откритото си писмо, че Лесотехническият университет за една пета от сумите, които е платило Министерството на културата на СУ, и за срок от една година е направил това, което филиалът на Биологически факултет на СУ не е направил за 50 години.

В писмото си той пише, че в СУ не е водел в Двореца студенти и научни работници, които да обучава, както правят Лесотехническият университет и
другите организации, ангажирани с комплекса.

Гяуров заявява още, че ректорът на СУ е позволил Красимир Косев да изиграе ролята на шивач от приказката "Новите дрехи на царя"?

По думите на Гяуров Министерството на културата само за четири години е възстановило почти целия парк на комплекса и е изградило изцяло нова градина. Откакто министерството се грижи за него, мястото е сменило облика си и в скоро време парковете и градините ще са изцяло възстановени.

В откритото си писмо Гяуров твърди, че „Никой няма да унищожава нищо. Никой няма да строи "къщички, кафенета, хотели и дискотеки". Никоя "групировка" няма да влезнетук. Министър Данаилов е гарант за това."

Директорът на държавния културен институт "Двореца" - Балчик Тошко Гяуров призовава ректора да спре медийната си война, да престане да пише писма и да се захване със съхраняването на този паметник на културата. По думите му той и неговите колеги го правят и ще му помогнат.

Припомняме, с решение на Министерския съвет от 23 август парковата част на ботаническата градина в Балчик беше отнета от Софийския университет „Св. Климент Охридски".