Омбудсманът Диана Ковачева настоява да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да не е под линията на бедност. Това става ясно от писмото й до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до управителя на НОИ Ивайло Иванов.

В становището си общественият защитник посочва, че по данни на Националния осигурителен институт в момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219, 43 лв., докато линията на бедността за тази година е 348 лева. От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 250 лв., изтъква Ковачева.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Първият ден болничен няма да се плаща

Повод за писмото на омбудсмана са големият брой жалби, както и петиция, подкрепена от 1 800 души, в която граждани се оплакват, че дори с предвиденото 6,7% увеличение на пенсиите от юли догодина, техните доходи ще бъдат под линията на бедността предвид ръста на цените и инфлацията. Според хората въпросното увеличение не е достатъчно за реално подобряване на жизнения им стандарт.

"Предвид очакванията от страна на възрастните хора към компетентните държавни институции, за предприемане на действия, които да им осигурят доходи за достойно съществуване, се обръщам към Вас с препоръката да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на пенсиите до нива, които да им гарантират достоен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на бедност", посочва в позицията си Ковачева и изразява надежда, че институциите ще предприемат необходимите мерки за решаването на проблема.

363 лева ще е линията на бедност у нас през 2020 г.

363 лева ще е линията на бедност у нас през 2020 г.

Това е с 15 лева повече спрямо 2019 г.