Националният омбудсман Диана Ковачева е категорична, че измененията в правилника на МВР, с които се дава възможност да се събират глоби на граничните пунктове, са незаконни и затова е дала отрицателно становище по промените.

Това заяви тя пред БНТ и обяви: "Разбира се, че ще възразява, за да стане ясно за МВР, че практиката да се събират глоби е незаконна.".

Омбудсманът продължава да настоява да не събират глоби и неплатени фишове на границата

Омбудсманът продължава да настоява да не събират глоби и неплатени фишове на границата

Това ограничавало правата на гражданите

Ковачева е сезирала Конституционния съд и има становище в полза на това, че е незаконно. Върховният административен съд (ВАС) също се е произнесъл с акт, че на два пункта е незаконно събирането на тези глоби, а "актовете на съда как се прилагат в България, всички знаем". Диана Ковачева е категорична, че "опитът да се легализира тази практика е абсолютно недопустима, защото събирането на глоби нарушава права".

Според нея промените нарушават правото на защита, тъй като тече срок от 14 дни, в който може да се възрази. Гражданинът може да не се върне в страната в рамките на тези 14 дни - така се нарушава правото на защита.

Диана Ковачева обясни, че при плащането на 70% от исканата сума правото също е 14 дни. "Когато имате неплатени задължения, които може да са изтекли по давност, но на пункта и на крак няма как да се провери, може да се свалят номерата и да не ви пуснат да напускате страната, което отново е нарушение на конституционното право да напуснете страната, когато вие решите", обясни Ковачева. Тя призова МВР да си даде сметка, че решението на ВАС не се отнася само за един пункт, а и за всички останали.

Омбудсманът смъмри колекторите, че заобикалят текстовете за абсолютната давност

Омбудсманът смъмри колекторите, че заобикалят текстовете за абсолютната давност

Те "подканвали" гражданите да разсрочват погасени по давност задължения или такива с изтичаща давност

По друга тема - събиранията на дълговете от колекторските фирми - националният омбудсман Диана Ковачева настоятелно приканва Асоциацията на колекторските фирми да направи проверка на сигналите за опити за злоупотреба и заобикаляне на закона. "Подканването" й е заради оплаквания на граждани.

Влизането на новата давност от 1 юни е глътка въздъх за вечните длъжници, въпросът обаче не е изцяло решен.

Трябва да бъде приет изцяло нов Закон за личния фалит, защото на практика изтичането на тази давност погасява само задължението, а "вечните длъжници имат повече от едно задължение и на практика ги оставя с още задължения, за които да се грижат през годините", обясни омбудсманът.

На практика "тези промени са първа крачка, но няма критерии за добросъвестност, само погасява претенциите на кредитора".

подканване на гражданите да признаят своя дълг, подписвайки документ, не води до началото на нова погасителна давност и няма отношение към давността, тя изтича след 10 г., но има проблем с разсрочването на дълга, което е практика на колекторските фирми. Има нов падеж и започва да тече нова давност", обясни Диана Ковачева. Затова тя съветва хората нищо да не подписват, преди да получат съвет от юрист.

"На първо място изтичането на погасителната давност не заличава задължението, а правото на кредитора да го търси, затова, когато се съгласите да платите част от дълга, вие правите частно плащане, не може да търсите платеното. Очевидно е, че хората не са информирани, за да не кажа подведени, и предлагам да искат информация от колекторските фирми, за да няма такова подвеждане", призова омбудсманът.

Тя смята, че това е сериозен проблем и че трябва да има закон за колекторските фирми и за бързите кредити, тъй като давността не се прилага служебно.

"За да се възползва от абсолютната погасителна давност - трябва да се възрази, това се прави пред съд, може и пред колектора и своята фирма, но кредиторът не е длъжен да приеме това заявление, кредиторите нямат интерес от такива несъбираеми вземания и им пречи да отпускат кредити. Ако кредиторът откаже, може да заведете отрицателен съдебен иск и съдът да се поизнесе за тази давност. Имате право на основание през този период да отказвате да платите, имате право нищо да не платите", посъветва експертът.