"Ситуацията е тревожна. Следя тези протести с повишено внимание от гледна точка на опасността от употреба на сила. Има превишаване на пределите на допустимо насилие".

Така омбудсманът Диана Ковачева коментира пред Bulgaria ON AIR протестите в страната.

За бития студен от Хага и другото пострадало момче на 11 юли тя твърди, че има разминаване в информацията. Двете арестувани момчета били държани цяла нощ в полицията, а чак на следващия ден са откарани в болница. Омбудсманът посочи, че от МВР са се съобразили с препоръката ѝ проверката да не отнеме 30 дни.

"Задала съм един ред въпроси към министъра и очаквам да ми се отговори. Липсата на ефективно разследване е нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека. Наказанията трябва да бъдат наложени бързо. Полицейските служители трябва да сломяват съпротивата без да нанасят травми. Наказанието трябва да бъде пропорционално на извършеното нарушение", заяви Диана Ковачева.

Тя се съгласи, че полицаите са поставени в тежки условия и 24 часа охраняват протестите, но подчерта, че няма как да бъдат изпращани хора с лабилни нерви и нездрава психика.

По отношение на новата учебна година, омбудсманът заяви, че е получила много жалби от родители и въпроси, свързани с началото на учебния процес.

Но въпросът е каква е организацията за посрещането на децата и учителите, така че да е безопасно за тяхното здраве. Как в тези неразтегателни стаи децата ще бъдат на 1,5 м едно от друго? Има ли готовност да се реагира при заразени деца или учители? До каква степен имаме готовност да се проведе адекватно онлайн обучение? Имаше части в България, където децата не получиха адекватно образование тази година", запита националният защитник.

Ковачева акцентира върху проблема с дигиталната бедност и попита дали има анализ на слабостите и дефицитите на изминалата учебна година. Освен до вътрешния министър, тя е писала и до министъра на образованието с редица въпроси. По думите ѝ всяка държава търси решение на проблема в рамките на собствения си бюджет и система.

"По Конституция образованието е безплатно. В случая интернетът и устройството са достъп до образование. Въпросът е и дали самите учители са подготвени да работят по този начин. Техните права също трябва да бъдат съобразени. Децата ни прекарват много време пред компютрите", обясни Ковачева.

Писала съм на председателя на КЕВР и шефа на "Топофикация". От следващия отоплителен сезон ще има по-високи цени на услугата "дялово разпределение", но на сайта на "Топлофикация" няма информация какви ще бъдат тези цени. Нарушава се Закона за защита на потребителите. Топлинните счетоводители са излишно звено във веригата, смята омбудсманът.