Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя, трябва да плати глобата, която му е наложена за неправомерно поведение. Но е необходимо много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали се нарушават правата на гражданите с решението водачите, които имат неплатени глоби към КАТ, да не могат да напускат страната, докато не си платят задължението, като това се отнася и за останалите пътници в автомобила.

Припомняме, такъв контрол ще има на 8 от граничните пункта, като от 3 юни вече действа този на ГКПП "Калотина".

Според решението шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще могат да продължат пътя си и да направят плащане до 14 дни. Водачите, които са с влезли в сила глоби, трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата. За неплатени глоби ще се проверяват и останалите пътници в колата.

Шофьорите с неплатени фишове напускат страната, но като пътници

Шофьорите с неплатени фишове напускат страната, но като пътници

В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъде отнета книжката

Омбудсманът отбелязва, че към момента при влизане или излизане от страната на проверка от "Гранична полиция" е подлежала единствено валидността на лична карта или паспорт, с които пътуват гражданите. Тя припомня и че през 2011 г. бившият омбудсман Константин Пенчев е сезирал Конституционния съд за подобен казус - да не се издават лични документи на граждани, ако те не са платили своите данъци.

Упражняването на конституционни права не може да бъде свързано с изпълнението на задължения, категорична е Ковачева.

Според нея удовлетворяването на установените публични и частни задължения трябва да бъде насочено не към санкциониране на личността на длъжника, а неговото имущество. Тя напочня, че конституционното право на свободно придвижване и правото да се напусне страната, когато се реши, са основни права, включително гарантирани и от правото на Европейския съюз.

По думи на омбудсмана налаганите ограничения от страна на държавата трябва да бъдат съобразени с принципа на пропорционалност на мярката, включително и относно решението за какъв размер глоби ще се прилага разпоредбата. Тя посочва, че ако се сложат ПОС терминали, това означава, че има очакване, че всеки гражданин има дебитна или кредитна карта, за да плати на място.

Системата за фишове на ГКПП-та превъзпитавала шофьорите нарушители

Системата за фишове на ГКПП-та превъзпитавала шофьорите нарушители

Инспектор Иво Писанов очаква и отражение върху тежките катастрофи

Доц. Ковачева е категорична, че неизрядните водачи трябва да бъдат санкционирани, но проблем с въведената система възниквал според нея, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателни постановления и те не са им връчвани по надлежния ред, за да могат да заплатят наложената им глоба или да обжалват постановленията.

Тя напомня, че ако нарушителят не е намерен на посочения от него адрес и новият му адрес е неизвестен, наказващият орган може да отбележи това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

При това положение водачите на моторни превозни средства биха се оказали в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират спрямо установено по надлежния ред извършено от тях нарушение на Закона за движение по пътищата, обобщава ситуацията общественият защитник.

Огромни опашки от шофьори с неплатени фишове се извиха пред КАТ в София

Огромни опашки от шофьори с неплатени фишове се извиха пред КАТ в София

Водачите бързаха да платят глобите си, за да нямат проблеми на границата