Националният институт по геофизика, геодезия и география - БАН (НИГГГ - БАН) отвори врати в рамките на кампанията "БАН представя своите институти".

Първи гости бяха ученици от Националната природо-математическа гимназия и Софийската математическа гимназия. Във фоайето на института бе експониран и първият механичен сеизмограф с тежести, на който са се обучавали и много от българските сеизмолози. За това как се регистрира сеизмичната активност или какъв е пулсът на земята, разказа сеизмологът проф. Емил Ботев.

Сеизмолозите у нас разполагат с модерна цифрова система, получаващи данни от 42 станции. Всички данни от измерванията се предават телекомуникационно в института на БАН в София. Около 18 са стационарните станции, в които има контрол от страна на учените. Данните са необходими в случаите на ранно оповестяване на населението.

Така на картата за сеизмична активност у нас се въвеждат само земетресения, които имат потенциал да бъдат усетени от хората. Има микроземетресения, които са една много малка част от всички земетресения. Далеч под 10% от всички земетресения, които сеизмолозите наричат микроземетресения, се регистрират от уредите.

"Обикновено хората усещаме трусовете, които са с магнитуд 3 по Рихтер", обясни проф. Ботев. "По отношение на малко по-силните земетресения, които със сигурност, се усещат от хората, територията на нашата страна в последния месец е празна", посочи проф. Ботев.

Над 25 вторични труса от вчерашното земетресение

Над 25 вторични труса от вчерашното земетресение

Една жена е загинала

Основната сеизмична опасност за България идва от Румъния. "Преди около 100 години ние сме се разтоварили от бавно натрупващите се напрежения на територията на нашата страна. Съвсем не е така при съседите. Там напреженията се натрупват много повече и много по-често стават катастрофални земетресения, които оказват влияние върху нас".

Освен със съвременни цифрови технологии сеизмолозите си служат и с механични регистратори. Естествено те са в резерва в случай, че съвременните технологии откажат да работят, поради фактори, които са извън човешкия контрол. Старите механични уреди все още работят. Те са служели на нашите учени активно от април месец 1980 г. в продължение на повече от две десетилетия.

"Системата беше уникална за онова време, състоеше се от 20 сеизмични станции, от където получавахме сигнал и в този оперативен център ние показвахме какъв е пулсът на земята, така както го виждате и в момента", разказа проф. Ботев.

Сеизмичният пулс на земята за радост е значително по-слаб и не толкова опасен както при съседите. Цялата Егейска зона е изпълнена със земетресения.

Земетресение 6,3 по Рихтер в Западна Турция, усетено е в България
Обновена

Земетресение 6,3 по Рихтер в Западна Турция, усетено е в България

Природното бедствие е усетено най-силно в Югоизточна България

Звуков сигнал указва на учения за сеизмични сигнали, които могат и да не са свързани със земетресения. Така полученият сигнал е резултат от десетките промишлени взривове на територията на страната, свързани с рудодобива. "Ние сме една от най-богатите държави на руди най-вече уранови, а където има уран има и злато", каза още проф. Ботев.

За автоматизираната система за мигновено оповестяване в стратегически обект, свързани с националната сигурност на страната, разказа доц. Лилия Димитрова.

Системата за ранно оповестяване на земетресения е изградена съвместно с Румъния по проект "DACEA". Инсталирани са сеизмични станции на територията на Румъния и България. В резултат на тази обща система се получават данните за ранното оповестяване на земетресения, реализирани основно от огнище Вранча, което е най-силното и значимо и за територията на България, обясни доц. Димитрова. Системата предупреждава и за източници на сеизмична активност - Дулово и Шабла.

Земетресение около 4 по Рихтер край Вранча

Земетресение около 4 по Рихтер край Вранча

Няма данни за нанесени материални щети.

Алармени модули са инсталирани в пунктове на 112 и Пожарна безопасност на окръжните градове. "Засега тези модули не са свързани в по-голяма система, но това предстои", заяви доц. Димитрова.

Освен това, за да бъдат спазени изискванията за безопасност на сградите, институтът разработва Методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на територията на България по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Районирането ще покаже очакваните сеизмологични въздействия на територията на страната и ще подпомогне проектирането на нови сгради.