Тъжно е, че оръжието се схваща от мнозина в България като нещо, което е символ на престиж и власт. Това коментира детският психолог доц. Младен Владимиров пред БНР по повод убийството в с. Виноградец преди дни, където по време на празнуване на рожден ден беше застрелян собственикът на ресторанта. 

"Тъжното е, че зрели хора не могат да намерят други социално приемливи начини да привлекат внимание, да бъдат забелязани. Тъжно е, че по този начин ние празнуваме детските си рождени дни и че не си даваме сметка за последиците. Идеята да стреляме на детски рожден ден е много сбъркана", подчерта експертът.

Цацаров премести разследването за Виноградец в Пловдив

Цацаров премести разследването за Виноградец в Пловдив

За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването

По думите му, всичко това говори за неадекватност.

"Дори да приемем, че детето е натиснало спусъка, което е малко трудно, всеки, който е държал бойно оръжие, може да каже колко трудно се натиска, то не е имало умисъл за това, така че не можем да му слагаме етикет "убиец", допълни доц. Владимиров.

От своя страна инж. Йордан Кълчишков, дългогодишен член на Ловно-рибарския съюз заяви, че у нас има проблем с обучението на притежателите на оръжие.

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Детето дори не е било на мястото...

"Не проверката, а възпитанието за правилно боравене, съхранение и ползване на оръжието, независимо какво е то, е по-важното и това нещо трябва да бъде според мен основната линия, по която трябва да се върви. Продават се оръжия на хора, които дори в казармата не са били. Вече няма казарма, няма обучение, а казармата беше една ковачница на навици, на начин на боравене с оръжието, съхранението му", посочи инж. Кълчишков.