Пратка с още 33 тона хуманитарна помощ за пострадалите от катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. отлетя за Сирия.

Пратката съдържа дарени от българските граждани и фирми дрехи, обувки, хигиенни материали, дълготрайни хранителни продукти и др., набрани по Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

Карго самолетът тръгна от летище "София" за ливанската столица Бейрут, където ще бъде разтоварен от представители на Ливанския червен кръст. После тръгне хуманитарен конвой към Сирия, а на сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от сирийския Арабски червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии.

До момента Българският червен кръст е изпратил за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро. От Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението са изпратени 24 тона хуманитарна помощ за Сирия и 224 кашона с дарения за Турция. От кампанията за набиране на финансови средства сумата, преведена досега за двете засегнати страни, е 1 810 000 лв.

БЧК преведе още 1 млн. лв. за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

БЧК преведе още 1 млн. лв. за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Събират още пари и палатки

Ръководството на БЧК е получило и благодарствено писмо от президента на Турския Червен полумесец д-р Керем Кънък във връзка с оказаната помощ.

Повече от 46 000 души са жертвите от земетресението с магнитуд 7.8, което удари Турция и Сирия. Броят на загиналите в Турция е над 40 000, като за съседна Сирия бяха съобщени 6000 жертви. Заради оскъдната информация от районите и закъснялото допускане на международни организации и спасители има подозрения, че броят на жертиве и засегнатите е значително по-голям. 

Башар Асад, експерт по дипломация при земетресения

Башар Асад, експерт по дипломация при земетресения

Сирийският президент се възползва от солидарността на арабските лидери след земетресението