Над 24 тона хуманитарна помощ изпрати Българският Червен кръст за пострадалите в Сирия след опустошителното земетресение от 6 февруари.

Помощта е разпределена в 4 камиона и организирана в партньорство с ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и ERCC-ЕСНО на ЕК. Тя се състои от материални дарения от български граждани и фирми, набрани по националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

Близо 33 тона допълнителни материални дарения започнаха да се товарят днес и на 16 март се очаква да отпътуват с карго самолет за ливанската столица Бейрут. Пратката ще бъде поета от представители на Ливанския Червен кръст и ще бъде транспортирана към Сирия с хуманитарен конвой.

Там хуманитарната помощ от БЧК ще бъде разтоварена от Сирийския Арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии, и ще предостави даренията от българските граждани и фирми артикули на нуждаещите се.

БЧК е предоставил материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро за Турция и Сирия до този момент. От Националната кампания в помощ на пострадалите са доставени и 224 кашона с дарения за Турция.

БЧК преведе още 1 млн. лв. за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

БЧК преведе още 1 млн. лв. за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Събират още пари и палатки