Комисията за защита от дискриминация (КЗД) констатира ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение заради изказано мнение и заявена ценностна позиция.

КЗД призовава обществеността, институциите, партиите и организациите да спазват "високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика". Това става ясно от официално тяхно становище, разпратено до медиите.

Комисията акцентира, че свободата на словото е залегнала както в българското, така и в международното законодателство. От КЗД изтъкват, е свободното изразяване не е абсолютно и носи със себе си ограничения, особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите.

Констатацията на комисията за зачестилата употреба на езика на омразата произтича от примери в публичното говорене и действие, в т.ч. и в социалните мрежи. От КЗД говорят за недопустими крайности, дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото.

Предстоящото провеждане на "Луковмарш" притеснява КЗД. Те смятат, че това събитие, често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности.

Като друг пример за екстремни позиции в скоро време КЗД изтъкват и дебатите около Истанбулската конвенция. "В иначе нормалния разговор и полемики по този важен въпрос, се чуха много крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната дискусия и се трансформираха в език на омразата спрямо определени уязвими групи", пишат от Комисията за защита на дискриминацията.

В този смисъл КЗД с притеснение отбелязва и зачестилите прояви на ad hominem атаки във връзка с Истанбулската конвенция. На такива атаки жертви станали общественици, политици и дори представители на Светия синод. КЗД информира и за атаки от страна на определени политически групи и среди срещу личността на програмния директор на БНТ - Емил Кошлуков - заради изразено от него мнение за състоянието и бъдещето на обществената медия.

Комисията призовава всички към спазване на демократичните норми на общуване, към зачитане на правото на мнение, свободата на съвестта и словото.