От Светия Синод призоваха депутатите да отложат или отменят Закона за социалните услуги и промените в други нормативни актове, които променят реда за социално подпомагане в България.

Това стана ясно от позиция на Светия Синод, публикувана на страницата на българската патриаршия.

От Синода предлагат да има обществена дискусия за създаване на ясна нормативна уредба за социално подпомагане, която съответства на Конституцията и законите. Становището е прието на заседанието на Светия Синод на 13 ноември 2019 г. 

Протести в Бургас и Варна с искане за отмяна на Закона за социалните услуги

Протести в Бургас и Варна с искане за отмяна на Закона за социалните услуги

Според недоволните родители законодателни изменения в голямата си част са антихуманни, антинационални

От Светия Синод призовават управляващите да създават законодателната уредба, която укрепва традиционното семейство за преодоляване на демографския срив, ефективна защита на децата и жените от опасностите, на които могат да бъдат подложени.

"В продължение на години се осъществява подмяна на християнските ценности чрез въплъщаване в законодателството на идеи, които не са част от душевността на българина, от българската народопсихология и традиции, и са в конфликт с устоите на православната ни вяра", се казва в становището. 

Депутатите отложиха гласуването на Законопроекта за социалните услуги

Депутатите отложиха гласуването на Законопроекта за социалните услуги

Стиковането между трите закона е най-голямото предизвикателство

Мотивът на Светия Синод за искане на забавяне или отмяна на Закона за социалните услуги е, че в част от разпоредбите на тази законодателна уредба са въплътени идеите на обсъжданата и неприетата, поради широкото обществено недоволство, Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

В подробно изложени мотиви от Светия Синод пишат, че Законът е пълен с чуждици и е неясен. Не е предвидена подобна отчетност за социалните услуги, финансирани от частните доставчици.

Възниква съмнение, че неопределеността на закона в някои от разпоредбите му крие всъщност други цели, а не оповестените.

Нормативната уредба създава нова конструкция в социалните отношения с водеща роля на частните доставчици на социални услуги - основно НПО, които могат да бъдат и проводници на чужди интереси, вредни за обществото ни, предупреждават от Светия Синод.

Ако социалните услуги ще се предоставят от частните доставчици и без парично възнаграждение, то каква е мотивацията им те да ги финансират, питат духовните водачи на България.

Абсурдно е да приемем, че това ще се извършва само за удовлетворяване на професионални интереси, възкликват те.

"Ако пък социалните услуги ще се предоставят срещу такси, определени от толкова много частни доставчици, то безспорно е, че ще се преследват и икономически интереси, които са несъвместими с грижата за бедните, сираците, старците, инвалидите, децата в риск", мотивират становището си от Светия Синод.