С документален филм, публични лекции и фотографска изложба на моста до НДК в София ще бъде отбелязана 15-ата годишнина от членството на България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Това са част от събитията, които са включени в Националния план от инициативи по повод двете годишнини, които ще се състоят през 2019 г. Днес те бяха приети от Министерския съвет.

"15 години България в НАТО" е работното заглавие на документалния филм, който ще бъде представен. Той ще проследява процеса от началото на подготовката за членството на страната ни в Алианса до настоящите й ангажименти като част от НАТО.

В Националния план е включено осъществяване на български арт проект в Главната квартира на НАТО. Той ще символизира евроатлантическия път на България и присъединяването на страната към Алианса.

Ще бъде организиран и концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Планира се София да бъде домакин на международна конференция на високо ниво. Тя ще бъде посветена на годишнината, постиженията на България като член на НАТО и на бъдещето на Алианса.