Отделни махали са без електрическо захранване, за по-големите населени места захранването е възстановено. Това заяви в студиото на БТВ главен комисар Николай Николов.

От обилните снеговалежи и дъжда в последните дни най-сериозно са пострадали населените места в Северозападна България - предимно паднали или увредени стълбове за електрическо захранване.

Отделни сигнали за наводнени къщи и имало през изминалия ден и тази нощ, на всички около 200 произшествия пожарникарите и гражданска защита са се отзовали. Обстановката се успокоява, увери Николов. Най-тежка е била ситуацията с наводненията в София, Костинброд, Перник, Батановци, Радомир. Около 600 обекта общо са отводнени в цялата страна в последните дни.

Малките язовири създават проблеми

Малките язовири създават проблеми

ДАМТН създали чувството за отговорност у собствениците на язовири

Николай Николов отказа да коментира чия е вината за случилите се наводнения, като обаче обясни, че тази година се наблюдават много високи скатни води. В следствие на това точно в Батановци и Радомир е имало много бързо покачване на водите, а вследствие на това и голямо количество повредено имущество.

Все пак Николов заяви, че в страната вследствие на наводненията няма жертви. В последните години по-лесно се евакуират хора, в някаква степен те са разбрали и осъзнали, че трябва да изпълняват разпорежданията на властите. Николов обаче каза, че по-трудно се евакуират животни. Пожарникарите обаче преминават през обучения как се евакуира крава или прасе например.

Николов: Не е някаква героика пожарникар да плува и да гони овца.

По повод боклуците, които се събраха на едно място в река Искър, Николай Николов заяви, че това се случва всяка година и след всяко наводнение. Такава гледка има ежегодно и в Бургаско - това е следствие от културата на поведение на всеки един гражданин.

Доброволците вършат много добра работа, като чистят, но винаги след тях има повече, които изхвърлят, допълни Николов.

Дъждът активира свлачища в страната
Обновена

Дъждът активира свлачища в страната

От АПИ предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание