Намериха мъртво семейство лешояди в близост до царството на лешоядите - Маджарово. За това съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Те са получили сигнал от местен жител.

Първоначално е открита мъртва само една птица - женска от една от най-продуктивните двойки египетски лешояди в Източни Родопи.

Екипът на БДЗП от години изследва поведението и живота на лешоядите, като част от тях са маркирани с проследяващи устройства или имат монтирани фотокапани в гнездата. Това дава възможност за индивидуално разпознаване на всеки лешояд.

При последвала проверка в гнездото, малкото на двойката също е открито мъртво. Анализът на снимките от фотокапана в гнездото на двойката установили, че родителите донасят храна на малкото и след като то се храни, загива. Майката и бащата на малкото също изчезват от гнездото на 19-ти юни и повече никога не се завръщат. Тези данни, както и фактите, установени около трупа на намерения възрастен лешояд, предполагат, че смъртта на семейството вероятно е причинена от отравяне.

Египетските лешояди са силно териториални птици, които обитават малка територия, и това предполага, че инцидентът се е случил в границите на околните четири села.

Екипът на БДЗП е извършил щателна проверка на района, при която не са открити трупове на други диви и домашни животни. По случая се води разследване, а трупът на птицата е изпратен за лабораторен анализ за доказване на причините за смъртта й.

Загиналата двойка египетски лешояди е една от най-възрастните и продуктивни двойки в страната и този инцидент е огромна загуба за цялата популация на вида.

Египетският лешояд е една от най-застрашените видове птици в световен мащаб. която продължава да намаля в бързи темпове. България приютява по-голямата част от Балканската популация на вида - едва 26 двойки, от които 19 гнездят в Източни Родопи.

От БДЗП припомнят, че през февруари в района на Маджарово бе намерен и мъртъв белоглав лешояд, при който лабораторните анализи доказаха, че е загинал в следствие на отравяне. Използването на отрови и отровни примамки е най-голямата заплаха за лешоядните видове птици, а унищожаването на екземпляри от защитени видове е престъпление.

От дружеството се надяват, отговорните институции да направят всичко възможно за доказване на причините, довели до внезапната смърт на семейството лешояди, и да установят отговорните за това лица.