Появи се майката на бебето, което бе открито в жилищна сграда във Варна, пише в. "Черно море" като се позовава на Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане".

Жената е с лека умствена изостаналост. Нейното обяснение за ситуацията е, че оставила за малко детето си, после се е заблудила в града и забравила за него. От социалните почти са сигурни, че тя е биологичната майка, но за всеки случай от детето са взети проби за ДНК анализ, като резултатите се очакват до дни, каза още Конукова. На този етап жената не е изявила желание да отглежда своето бебе.

Настаниха в приемно семейство бебето, открито във варненски блок

Настаниха в приемно семейство бебето, открито във варненски блок

Малкият чака своите документи докато още издирват родителите му

Детето не може да бъде настанено в приемно семейство, тъй като все още няма акт за раждане и ЕГН. След проведените проучвания се е оказало, че е родено в Германия, без да е регистрирано в тамошните регистри. По тази причина от българска страна трябва да се предприемат постъпки за издаване на акт за раждане и ЕГН. Без тях то не може да бъде легализирано като гражданин и да се възползва от придобивките на социалната и здравната ни система, съобщиха от социалните.

МВР издирва родителите на изоставено 7-месечно бебе във Варна

МВР издирва родителите на изоставено 7-месечно бебе във Варна

Изоставено е на 24 юни на междуетажна площадка в жилищен блок

Бебето бе намерено подхвърлено на 24 юни на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. "Владислав Варненчик". С линейка на "Бърза помощ" бе откарано за преглед и още същия ден предадено на социалните служби. След това бе настанено в Дома за медикосоциални грижи във "Виница".

Засега го наричат Енчо, тъй като бе намерено на Еньов ден, и по силата на календара е преценено, че би следвало да се кръсти Йоан. Това е само временно, докато детето получи ЕГН и официално име.