Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг Кълъраш, само на 11 километра от Силистра, съобщи БНТ.

След като хиляди птици бяха заразени, румънската служба за ветеринарна и хранителна безопасност е предупредила българските власти. От Агенцията по безопасност на храните у нас извършват засилен контрол на биосигурността в птицефермите в страната. Болестта не е животозастрашаваща за хората.

Взривът на нюкасълска болест е регистриран в индустриална птицеферма в окръг Кълъраш. Заразени са близо 7 хиляди птици, а около четири хиляди са мъртви.

Ветеринарната служба в Кълъраш твърди, че огнището вече е овладяно. В заразения обект е извършена дезинфекция и тече 20-дневният карантинен срок. Птиците от съседните ферми са ваксинирани. Засега личните стопанства не са засегнати, но жителите на съседните на Кълъраш села са притеснени. В почти всеки двор се отглеждат кокошки.

У нас в началото на годината беше регистриран случай на нюкасълска болест в лично стопанство край Кърджали.

Д-р Георги Дяков, директор на областната дирекция по безопасност на храните - Русе пояснява, че малките стопанства, където няма въведени мерки за биосигурност, по-лесно биват заразени, там щетите са по-малки, но пък така се разпространява заболяването.

Нюкасълската болест се предава чрез директен контакт със заразени птици, фураж, дори и чрез облеклото на хората. Вирусът може да се разпространи и от водоплаващите птици по река Дунав върху домашните.

Д-р Николай Ненов, областна дирекция по безопасност на храните - Русе обяснява, че първите признаци са рязко спадане на яйцеснасянето, умърлушеност, по-малко консумиране на фураж.

За да не се разпространи вирусът и у нас, в Силистра на двата контролно-пропускателни пункта се дезинфекцират всички превозни средства.

Според ветеринарните лекари няма опасност от нюкасълска болест в птицефермите у нас, тъй като те са с висока биосигурност.

Д-р Себахтин Халид, директор на областната дирекция по безопасност на храните, Силистра обяснява, че пилетата се ваксинират на първия ден срещу заболяването и на 12-я, така че няма никаква опасност. Фуражът също вътрешно се доставя, няма внос на фураж.

Въпреки това се вземат проби за анализ, както в птицефермите, така и от водоплаващите птици.