Жители на софийския квартал "Челопечене" алармират за открити трупове на животни, съобщи Нова телевизия.

Оказва се, че те са били част от голям животновъден обект, в който нерегламентирано се отглеждат прасета и едър рогат добитък. Борбата на местната управа със собствениците на имота продължава с години.

"Действително, при проверката установихме, че става въпрос за животно, което е умряло и се намира в канала. Причината тепърва се изяснява", обясни д-р Борис Борисов от БАБХ.

"Отглеждат се неморално и несоциално едни животни, и то много на брой, най-вероятно, над 500 животни едър рогат добитък", коментира кметът на Район "Кремиковци" Лилия Донкова.

Жители на квартала се опасяват, че животните създават предпоставки за катастрофи. "Има много произшествия, които са на главен път", допълни Донкова.

Местните алармират, че и към настоящия момент, в близост до стопанството, продължават да личат останките на животни.

От Агенцията по храните обясниха, че на фермата е отказана регистрация като животновъден обект. "Не отговаря на общите и специфични изисквания на наредба за животновъдните обекти", категоричен е главният инспектор в отдел "Здравеопазване на животните" д-р Кремена Политова.

Стопанството е поставено под мониторинг. "Имаме и подадени около три сигнала към прокуратурата, чакаме да приключат. Съвместно с общината и прокуратурата ще намерим решение на този проблем", поясни Борисов.