Поради въвличането на Унгария в алтернативен проект под контрола на руския гигант „Газпром" отново беше отложено началото на строителните работи по газопровода "Набуко", твърдят от италианска агенция „Маркетпрес".

Проектът „Набуко" е подкрепян от ЕС и цели осигури на Румъния и на други страни от региона по-голяма енергийна независимост от Русия, посочва още италианската медия, цитирана от БТА.

Проектът "Набуко" ще позволи на Румъния да получава природен газ от Иран и Туркменистан през Турция и България, като на по-късен етап трасето ще бъде удължено до Австрия.

Капацитетът на газопровода е около 24 милиарда кубически метра, а дължината му е 3300 километра, се посочва още в информацията, уточняват от БНР.

Газопроводът трябваше да се построи от консорциум, включващ турската компания „Боташ", австрийската „О Ем Ви", унгарската „МОЛ", българската „Булгаргаз" и румънската „Трансгаз", припомнят от "Набуко".

Окончателното решение по проекта обаче бе отложено поради липса на шести голям инвеститор. Будапеща реши да участва в алтернативен проект начело с руската компания „Газпром", който цели да удължи петролопровода "Блу стрийм", следвайки същото трасе на "Набуко" при почти еднакви разходи и време за реализация, отбелязват от „Маркетпрес".