Парламентарната група на ДПС остро осъжда възвеличаването на събития и личности, свързани с фашистката и нацистката идеологии, заяви от парламентарната трибуна по време на извънредното заседание на НС лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от името на партията.

Движението настоява компетентните институции, както и Столична община да предприемат адекватни мерки за недопускане на Луковия марш.
Подобни прояви не могат да бъдат оценени другояче, освен като своеобразен неонацизъм и открита гавра с историческата истина и паметта на милионите жертви на фашизма, категоричен е Местан.
Той изтъкна, че ДПС осъжда ксенофобията, антисемитизма и етнорелигиозната омраза като противоречащи на международното право.

В Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, в други международни актове, както и в Конституцията и Наказателния кодекс проповядването на фашистка, антисемистка или друга антидемократична идеология е дефинирано като тежко престъпление от общ характер, подчерта лидерът на ДПС.

Местан настоява останалите парламентарно представени политически сили категорично да осъдят планирания за 15 февруари Луков марш.