От днес отново отварят за разходки природен парк "Витоша". Това съобщи по-рано във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това бе решено на заседание в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, вътрешния министър Младен Маринов, ген. Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб относно организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините.

Въвеждат се обаче някои правила, които да гарантират спазването на ред и социалната дистанция.

Екипите на Столичната община и Общинската полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от кв."Драгалевци" до Морените и от кв. "Бояна" до Златните мостове, Ветровала и Офелиите, като между 11.00 и 14.00 часа тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа "Алеко" ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

Предвиждат отваряне на още паркове в София

Предвиждат отваряне на още паркове в София

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова

За да не се допуска събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. Фандъкова посочва, че общината има готовност да възстанови движението им при успокояване на епидемиологичната обстановка.

Тя напомни при разходка в планината да се спазва дистанция от минимум 2,5 м, а при разговори с други хора да се поставя маска или шал.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се също така сядането на пейки и  беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

Кметът призова гражданите, които не познават добре Витоша, да ползват само маркираните екопътеки.

Също днес ще бъдат премахнати лентите в големите паркове, но гражданите трябва да продължат да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка.

Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

От понеделник ще бъде създадена организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.

Отменят задължителното носене на маски на открито

Отменят задължителното носене на маски на открито

Остава изискването за спазване на социална дистанция

Припомняме, че някои мерки срещу коронавируса вече паднаха - маските не са задължителни на открити пространства.

Преди седмица отвориха парковете за деца и стопани на кучета.