Постепенно София противоепидемичните мерки в София ще бъдат разхлабени, като отварянето на част от парковете е първата стъпка (б.р. в момента има достъп до 10 парка).

Това обяви кметът на града Йорданка Фандъкова и допълни, че се предвижда отваряне на още зелени пространства. Тя даде пример с парк "Възраждане" и "Св. Троица".

Фандъкова поясни, че ежедневно получава запитвания от граждани относно отварянето на парковете, като най-честият въпрос е защо възрастните нямат достъп до зелените площи. Тя припомни, че те са най-уязвимата група и трябва да бъдат пазени.

"Мярката беше насочена към децата, защото в ситуация на извънредно положение, най-засегнати са от физическата и социална изолация са именно те. Имат нужда от повече простор и чист въздух", допълни тя.

По думите й първият ден и по отношение на организацията, и по отношение на свикването, бил проблемен. Хората са се ориентирали къде трябва да се движат.

Тя призова посетителите на паркове да бъдат отговорни, да спазват правилата и да носят маски.

Фандъкова: Ако се справим добре в парковете, ще мислим и за Витоша

Фандъкова: Ако се справим добре в парковете, ще мислим и за Витоша

Кметът призова столичани да дадат пример

Столичният кмет уточни, че екипът ѝ два дни е подготвял организацията за достъп до парковете в София. По думите ѝ над 120 души следят за спазването на противоепидемичните мерки.

"Работим и за отварянето на Витоша, но това зависи от нашата лична отговорност. Видяхте какво стана с пазарите. Трябват ни няколко дни да видим как се справяме с парковете, за да получим разрешение. Надявам се за другата седмица", допълни Фандъкова.

Столичният кмет уточни, че в София от години има изграден инсинератор за унищожаване на медицински отпадък, като по време на пандемията от коронавирус се следи изключително стриктно за работата му.

Отварят за разходка 8 парка в София

Отварят за разходка 8 парка в София

От 09.30 - 18.30 ще могат да се разхождат родители с деца до 12-годишна възраст

Тя беше категорична, че в четирите общински болници в София е създадена организация за работа, като в три от тях са създадени отделения за лечение на коронавирус.

"Медиците са обезпечени с предпазни облекла и всичко необходимо, направихме тестване на близо 600 медици в общинските болници с PCR тестове. В началото бяха установени четирима, които бяха изолирани. Нови заразени медици няма", коментира тя и добави, че заплатите им са гарантирани.

Относно зоните за платено паркиране в града, Фандъкова посочи, че те засега остават безплатни. Тя допълни, че колегите й настояват да се възстанови плащането за "синя" и "зелена" зона, защото има транспортен хаос в столицата по отношение на паркирането.

Фандъкова предлага маршрути за разходки на родители с деца в парковете

Фандъкова предлага маршрути за разходки на родители с деца в парковете

Предвижда се те да са разрешени само в определени часове