Папа Бенедикт XVI отправи своеобразен "нов завет" към свещениците, чиито послания в днешно време трудно намират отклик в сърцата на хората.

"Вървете и блогирайте!", призова главата на римокатолическата църква.

Папата, чието присъствие в интернет се увеличи значително през последните няколко години, призова свещениците да използват всички налични мултимедийни инструменти, за да разпространяват словото божие и да водят диалог с хора от други религии и култури, съобщи АП.

Светият отец също призова и за спокойствие в Хаити, за да могат чуждестранните помощи да достигнат до нуждаещите се.

Той се помоли състраданието да обхване всички сърца и благодари на спасителите от Хаити и целия свят, които търсят оцелели под развалините след разрушителното земетресение, често с опасност за собствения си живот.

Използването на електронна поща и сърфирането из мрежата често не е достатъчно - свещениците трябва да използват най-нови технологии, за да отправят посланията си и да напътстват своите паства, казва папа Бенедикт в реч, публикувана от Ватикана.

В изявлението, подготвено за Световния ден на комуникациите, като средства, които трябва да се използват, са изброени изображения, видеоклипове, анимации, блогове и уебсайтове.

Миналата година папата пусна свой канал в YouTube, а Ватикана създаде портала Pope2You, на който публикува информация за пътуванията и речите на върховния понтиф, както и линк към приложение на Facebook, с помощта на което потребителите могат да си изпращат поздравителни картички с лика на Бенедикт и откъси от негови речи.