Шестият църковно-народен събор на Българската православна църква (БПЦ) ще продължи работата си с втора сесия от днес до 11 октомври в Рилския манастир, съобщава БТА.

Сред обсъжданите теми е и връщането на църковните имоти.

Говорителят на събора протоиерей Ангел Ангелов припомни, че решението да се свика втора сесия на събора е взето в края на първата, от 14 до 17 май също в Рилската Света обител.

Тогава бяха обсъдени, гласувани и приети 33 члена от общо 242 на Устава на БПЦ в устройствената му част и времето се оказа недостатъчно, за да се разискват и приемат останалите.

Делегатите ще възобновят работата си по изменение и допълнение на Устава на БПЦ, каза отец Ангел Ангелов. Той уточни, че заседанието по предварителна програма ще започне в 10 часа след богослужение.

За участие във втората сесия на Шестия църковно-народен събор в Рилския манастир се очаква да пристигнат Негово светейшество Българският патриарх Максим и останалите архиереи на Българската православна църква.

Варненският митрополит Кирил заяви, цитиран от БНР, че проблемът за връщането на църковните имоти на БПЦ ще е водещ при гласуването на промените в устава на Църквата, който не е осъвременяван повече от 50 години.
Той уточни, че до момента са върнати само 50 % от всичките имоти на Църквата.