Негово Светейшество Българският патриарх Неофит поздрави новоизбрания Сръбски патриарх Порфирий, съобщиха от БПЦ.

Поздравителният адрес е отправен до Негово Светейшество Порфирий архиепископ Печки, митрополит Белградско-Карловски, патриарх сръбски.

Българският патриарх се обръща към своя сръбски съслужител с призива Бог на мира и любовта да бъде винаги сред нас по повод избора и интронизацията Ви за предстоятел на братската Сръбска патриаршия.

Отправяме горещи молитви към нашия Господ Иисус Христос - Пастирът на пастирите да Ви укрепява във високоотговорното и душеспасително служение.

"Всесърдечно благопожелаваме първосветителското Ви служение да бъде изпълнено с крепко здраве, бодър дух и множество духовни плодове, които да бъдат за спасение на боголюбивите християни и за благото на Светото Православие.

И тъй, благодатта и милостта на Всещедрия Бог да Ви осеняват през всички дни на живота, за да пребъдвате в дома Господен много дни и дълги години! (Пс. 22:6)", пише патриарх Неофит към сръбския патриарх Порфирий.

Припомняме, Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра вчера Загребско-люблянския митрополит Порфирий за патриарх на Сърбия.

Предишният патриарх Ириней почина от Covid-19 през ноември 2021 година.

От смъртта на Ириней Сръбската православна църква се управляваше от Дабробосанския епископ Хризостом.

За пръв път изборът на патриарх стана извън сградата на Патриаршията и за пръв път част от владиците бяха настанени в хотел, а други - в килиите на Патриаршията.