Патриарх Неофит предаде чрез викария на Софийската митрополия и Белоградчишки епископ Поликарп поздрави към миряните, които присъстваха на литургията в храм "Св. Николай Софийски Нови", съобщиха за news.bg от митрополията.

На днешното богослужение мнозина вярващи пристъпиха в голямата черква, построена близо до лобното място на Св. Николай Софийски Нови, чиято памет почитаме на 17 май 1555 г. Той е един от деветте софийски мъченика.

Св. Николай Софийски е роден в Янина, Епир (днешна Гърция) по време на турското робство. Бил благочестив, прехранвал се като обущар. След измама, на която бил поканен на обед, упоен и обрязан, той не излязъл от дома си цяла година.

Вандали влязоха в параклис в центъра на София

Вандали влязоха в параклис в центъра на София

Това е поредното нахлуване в святото място

Заради своята християнска вяра Николай бил съден. На последното съдебно заседание съдията намерил, че Николай е невинен, но фанатизираната тълпа не се подчинила на присъдата.

Мъченикът бил изведен вън от тогавашния град и там - при "Трите кладенци" (Юч бунар) - той бил убит с камъни на 17 май 1555 година. Още тогава мъртвото му тяло било изгорено и пепелта била разхвърлена на четирите страни според повелята на Корана.

Малки частици от мощите му, спасни след като тялото му е изгорено, се пазят в столичния храм "Св. Николай Софийски". Гробът на светеца е на лобното му място - на ул. "Цар Симеон" 125. Там има изграден параклис.

Житието на свети великомъченик Николай Софийски е написано от съвременника на мъченика и очевидец на неговите страдания и смърт, дякон Матей Граматик.

Литийно шествие за празника на храм „Св. Николай Софийски“

Литийно шествие за празника на храм „Св. Николай Софийски“

То започва от 18.00 часа отпред

На днешния ден почитаме и Баташките мъченици, заклани в Батак през 1876 година. При потушаването на Априлското въстание, турският башибозук избива в градчето хиляди българи.

Храм "Св. Неделя" е единствената сграда, която е оцеляла при опожаряването и клането в Батак. Там са се били събрали жени, деца, мъже. Майките са издълбали с ръце кладенец, за да търсят вода за децата си, преди всички да бъдат убити.

Не само България се прекланя пред паметта на Баташките новомъченици. С решение на Светия Синод, Руската православна църква също почита паметта на Баташките и Новоселските мъченици. Баташките мъченици са канонизирани за светци през април 2011 година от покойния патриарх Максим.