Вандали влязоха в параклиса на Св. Николай Нови Софийски, научи news.bg от свои източници. От святото място не е взето нищо, но ясно личи влизането с взлом и разхвърляна църковна утвар.

Това е поредното вандалско проникване в параклиса за последните години. Поруганието на святото място е по време, когато излизането извън дома е строго регламентирано заради противоепидемичните мерки за ограничение на разпространението на коронавируса, а полицаите съставят актове за разходки по паркове и градинки.

Според църковни деятели един от малкото известни гробове на български светци е на Свети великомъченик Николай Нови Софийски. Святото място е известно на малцина, независимо, че е в центъра на София. То е в близост до храм "Св. Николай Софийски".

На това място - "Търницата" през ХV век е бил изгорен благочестивият обущар Николай, канонизиран след смъртта си и известен като Николай Нови Софийски. 

Свети Николай Софийски е роден в Янина (сега в Гърция), показва житието му, публикувано в pravoslavieto.com. Той бил обущар. Когато дошъл в София, заради качествата си бил забелязан от местните турски големци и на няколко пъти бил приканван да стане мюсюлманин, но той отказвал. Веднъж те го поканили на обяд, сложили в питието му приспивателно и като заспал го обрязали по мюсюлманския обряд. Щом се събудил Николай избягал и не излизал от вкъщи цяла година.

На призивите да посещава джамията Николай твърдо отказвал и за това бил арестуван, измъчван, съден и обявен за невинен. Въпреки това тълпата го извела извън тогавашна София при местността "Юч бунар" ("Три кладенци"), където бил убит с камъни на 17 май 1555 година.

Тялото му било пренесено на гробището наречено "Търницата" и изгорено, а пепелта - разпиляна, за да не остане спомен от него. По молба на Матей Граматик едно момче събрало частици от неговите мощи и християни тайно ги погребали.