Отношенията между Българската църква и Атинската архиепископия са изключително братски и добри. Това бе подчертано по време на среща между посланика на Гърция в България Н. Пр. Григориос Василоконстандакис и българския патриарх Неофит в София. Информацията е на патриаршеския сайт.

По време на срещата бяха обсъдени и съвместните дейности по време на мандата на Негово Превъзходителство - посрещането на мощите на св. Климент Охридски, както и посрещането на много чудотворни икони и мощи на светии.

"От работата си в България, мога да кажа, че към днешна дата перспективите пред Българската православна църква са добри", каза Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис. Срещата на гръцкия дипломат с българския патриарх е преди отпътуването за родината му.

Гръцкият посланик разказа и за своя опит като посланик в Румъния и отношенията с Румънската патриаршия.

Н. Пр. Василоконстандакис предаде на патриарх Неофит благопожеланията от името на Атинския архиепископ Йероним.

Негово Светейшество прие посланика на Словения Анжей Франгеш, който изтъкна, че България притежава най-древната култура в Европа.

При своята среща с българския патриарх посланикът на Албания Доника Хаджи заяви, че над 26% от гражданите на Албания са част от Православната църква, а храмовете там вече са над 1000.

На 3 октомври патриарх Неофит прие изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман. По време на разговора между двамата бяха споделени различни мисли около религиозната свобода у нас и в САЩ.