"Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е особено важно това как обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната".

Това заяви посланикът на Словения в София Негово Превъзходителство Анжей Франгеш по време на среща с Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Двамата имаха официална среща в сградата на Софийската Св. Митрополия.

По думите на посланик Франгеш за Словения е било изключително важно да открие посолство в България и да има добри отношения с Българската православна църква, тъй като двата народа са братски и имат общо минало.

"За мен БПЦ е най-важният пазител на ценностите. Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание. Без светите братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и сега, а и нещата нямаше да са поставени по този начин. Заради това ще сме ви винаги признателни", заяви словенският посланик и изрази желание за сътрудничество в различни области.

"Имаме огромно уважение към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата готовност да помогнем на Българската църква в служението й", допълни Негово Превъзходителство и поясни, че има желание за подпомагане на българската общност в Словения.

От своя страна патриарх Неофит каза, че Българската православна църква се старае да поддържа добри контакти с останалите християнски изповедания и Поместните православни църкви.

Папата призова да не се страхуваме да бъдем живи свидетели на Евангелието

Папата призова да не се страхуваме да бъдем живи свидетели на Евангелието

Проповедта на папа Франциск

По време на срещата бе поставен и въпросът с посещението на папа Франциск в България. Според духовния лидер на България тези контакти помагат да бъдем едно общество, което е изповядвало добрите взаимоотношения с другите. "Стараем се този процес да бъде поддържан за обща полза", допълни патриарх Неофит.

"Надяваме се Словения да помогне в това дело - "да поддържаме светото Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение".

На срещата участваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, иконом Николай Георгиев - началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

Ден по-рано патриарх Неофит се срещна и с Негово Високопреосвещенство митрополит Евлогий от Руската православна църква.

Митрополит Евлогий разказа спомените си за покойния патриарх Максим. Той изрази радостта си от канонизацията на Свети Серафим Софийски - светец едновременно на България и на Русия. Руският духовник подари на патриарх Неофит издания от своята митрополия.

Снимка 423694

Източник: bg-patriarshia.bg

На срещата с митрополит Евлогий участваха Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, Мелнишки епископ Герасим и архимандрит Михаил, игумен на Чекотинския манастир.

Митрополит Евлогий е на посещение в България по покана на Ловчанския митрополит Гавриил и празника на Свети Кирил и Методий, които са патрон на катедралния храм в Ловеч.