В деня, когато в Пазарджик влезе забраната за носене на бурки и аксесоари, които закриват лицето, в квартал „Изток” в Пазарджик не са забелязани забулени жени, пише "Марица". Оказа се, че в ромския кв. Изток има и християни.

За сметка на това пък 12-годишни момиченца от ромската махала са на училище с хиджаб (забрадка, която прикрива косата - б.р.). Хлапетата стояха пред училище „Димитър Гачев, разказва местният репортер.

На въпроса защо са покрили главата си отговориха като по команда: „Така ми казва сърцето. Аллах ми повелява на сърцето и затова” и отрекоха някой да ги принуждава да се забулват.

Няма вече покрити жени. Скриха се. Страх ги е. Нали кметът каза, че ша има глоби и от няколко дни не съм виждал нито една жена. Ама и така трябва. Децата пропищяха от тях. Щом е казал кмета да не ги носят, значи няма да ги носят. Живееме на България. Както кажат така ша правиме”, разказа мюсюлманинът Реджеп Асенов пред местния вестник.

Дори джамията „Абу Бекир” е празна. В кафенето до нея се чува коментар на футболен мач по телевизора, а мъжът, който отговаря за заведението обяснява,че мюфтията го няма. "Ще дойде за обедния намаз. Тогава сигурно и други вярващи ще има",каза той.

Улиците на ромската махала също не са пълни, само няколко жени седнали на сладка приказка. Те са облечени светски без намек за забрадки, бурки и други рилигиозни символи. "Християнки сме", бързат да пояснят дамите още преди да ги попитами защо не са забрадени.

„Ние бурки не носим, за нас Господ е Иисус Христос. Тези, които се молят на джамията слагат такива неща. Как го каза, бурка ли е, там не го знам, момиче. Кои иска носи, кои не иска не носи. Сега и нещо много не ги виждаме. Казват някои от нашите, че не им давал кмета да се покриват. Пари щял да им взима, ако види някоя жена със скрито лице. Па те нашите като чуят, че ша им взимат пари и се плашат", бъбрят помежду си жените от махалата.

На пазара в квартал „Изток” обаче пазарът за бурки е напълно либерален, но с уточнението, че доставката става с предварителна заявка.

Търговката обяснява, че приема поръчки. „С мъжа сме търговци. Ходим на Турция за прахове и други препарати. Много са ни поръчвали да купуваме бурки. Ние не взимаме. Ама други от нашите редовно им купуват. Жените дават поръчка и им донасят каквато искат. Асортимент голям. Иначе тука иначе няма от къде да намериш такива неща", пояснява Мария.

Тръговката съзаклятнически прошепва, че жените в махалата носят бурките доброволно, но по заръка на имама. "Като ходят на джамията, забулени да са. Така им наредил, от Бога било, ама аз не им знам точно религията. Говоря ти това, което съм чула тука от жените, дето са покриват”, обяснява жената зад щанда.