Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний поема управлението на Старозагорска епархия от митрополит Галактион. Той се оттегля от поста поради влошено здравословно състояние, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

"На основание тежкото здравословно състояние на Старозагорския митрополит Галактион, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит, съгласно Устава на БПЦ – БП и със загриженост за настоящето и бъдещето на Старозагорска епархия, след проведено гласуване Св. Синод единодушно реши да го освободи от длъжност, считано от 28 септември 2016 г.", се казва в съобщението на Светия Синод.

От днес старозагорският митрополит Галактион възприема титлата "бивш Старозагорски митрополит". Според Устава на Църквата му се осигуряват условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.

Също от днес Св. Синод назначава Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за управляващ Старозагорска епархия докато бъде проведен избор за нов митрополит. Негово Високопреосвещенство ще управлява епархията докато новоизбраният старозагорски митрополит встъпи в длъжност, гласи информацията.

Припомняме, в края на пролетта миналата година митрополит Галактион прекара инсулт, като по думите на лекарите в продължение на дни не е било ясно дали той ще оцелее. Още тогава медиците бяха категорични, че лечението му ще бъде дълго.