Сложната и централизирана система за опазване на културното наследство на България затруднява инвестиционните намерения на собствениците. Това стана ясно от думите на архитект Донка Колева от Дирекция култура и туризъм от Община Велико Търново пред БНР.

"Имаме много рестриктивни правила за собствениците и за ползвателите, без да може да подпомогнем техните инвестиционни намерения", каза архитект Колева. 

Проверяват директора на Институт за недвижимо културно наследство

Проверяват директора на Институт за недвижимо културно наследство

За неизпълнение на служебните задължения, тъй като не е отговорил на кмет

Тя коментира какви да бъдат работещите текстове, за да се промени обликът на защитените къщи, да бъдат ремонтирани и поддържани своевременно при оптимизирани срокове за получаване на разрешения. Промените в Закона за културното наследство на първо четене бяха приети миналата седмица в парламента.

Според архитект Колева е нужно при различните видове намерения по поддръжката, примерно на културните ценности, да им по-леки и с по-кратки срокове процедури

Търгът за къщата на Яворов в София пропадна
Обновена

Търгът за къщата на Яворов в София пропадна

Заради липса на оферти за имота

"Би трябвало човек, ако иска да прави ремонта догодина, той от тази година да се подготви със съгласувателните процедури, с материалите и съответно с изпълнител на тази дейност", каза тя.

Според нея в промените на Закона за културното наследство, има една процедура, която досега е била в минус на работата и на Министерството на културата като орган, и за собствениците. Досега не винаги собсвениците бяха уведомявани за допуснати процедурини пропуски, поясни арх. Колева. 

Къщата на Рачо Петров не била единичен паметник на културата

Къщата на Рачо Петров не била единичен паметник на културата

Тя е част от групов ансамбъл