Почина почетният председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Проф. Цоцорков е сред основателите на Българската минно-геоложка камара (БМГК) през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На общо събрание на Камарата, провело се на 27 април .2017 г. той беше избран за първият Почетен председател на БМГК.

Проф. Цоцорков е и горд наследник на родословие на герои от Априлското въстание от 1876 г., патриот и меценат на културата, реализирал многобройни социални и културни проекти в община Панагюрище и страната.

Като бизнес лидер той бе познат с впечатляващата си визия, трудолюбие, упоритост, човечност и почтеност.

Лъчезар Цоцорков завършва е Техническия университет в София (Висш машинно-електротехнически институт) със специалност "Подемно-транспортни, строителни и минни машини". Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема "Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси", а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" - София.

Проф. Цоцорков е носител на орден "Стара планина - първа степен". Той е почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча, както и носител на наградата "Мениджър на годината 2009" на сп. "Мениджър".

Проф. Цоцорков е член на много български и международни организации, между които Съвета на директорите на Атлантическия клуб, Международния организационен комитет на Световния минен конгрес, Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия. Член е и на три международни академии. Проф. Цоцорков е и Почетен председател на на Сдружение на предприемачите - Панагюрище.

Той е автор на книгите "Основи на фирмената култура" и "60 мига от моя живот".

Погребението ще бъде в гр. Панагюрище. Информация за деня и часът на погребението на проф. Лъчезар Цоцорков ще стане ясна скоро. 

Поклон пред светлата му памет!