На 55-годишна възраст внезапно почина от инфаркт журналистът Райчо Райков, съобщава БНР.

През последните четири години той бе председател на Съвета за електронни медии.

След като завършва право и следва „Телевизионна журналистика" във ФЖМК на СУ „Св. Кл. Охридски" през 1977 г. той печели национален конкурс на Дирекция „Новини" и постъпва на работа в БНТ.

Работи като репортер в „По света и у нас" и вътрешно-политически редактор на „Панорама". Сценарист и водещ е на телевизионното предаване „Студио Младост".
Един от сценаристите и водещите е на „Неделния младежки информационен дневник".

Райчо Райков вложи много професионални умения, организационно-творчески, административен опит и човешки усилия в институционалното изграждане на Съвета за електронни медии и остави своята следа в регулирането на радио- и телевизионната дейност. Поклон пред паметта му.
Колегите от СЕМ

Райков работи и в БНР - репортер и водещ е на специализираната рубрика с правна тематика на предаването „Добър ден" на програма „Христо Ботев" (1983-1984).
Той е ръководител на екип и водещ на специализираното телевизионно предаване „София - нашата столица" (1984-1987).

Един от създателите и водещите на Екип 1 на „По света и у нас" (1990-1991); на коментарната рубрика „Отзвук" (1991-1992); сценарист и водещ на „Панорама". Репортер и коментатор на РадиоСвободна Европа" (1992 г.).

От 1993 до 1994 г. е ръководител на пресцентъра и говорител на Министерския съвет.

Между 1995 и 2000 г. работи като продуцент и сценарист на предаванията „Преди новините" и „Спечелете с новите бонове"; като редактор на новините на турски език.

Сценарист е на над 30 средно- и късометражни документални филми.

Опелото ще бъде на 18 декември в църквата "Света Неделя" от 12.00 часа.