48 българи се завърнаха у нас от поставената под карантина австрийска провинция Тирол, съобщават  от Министерството на външните работи.

32 сънародници пътуват с изпратен от България автобус, който потегли вчера от Тирол. Останалите се придвижват с осем автомобила.

Конвоят е преминал успешно австро-унгарската и унгаро-румънската граници и е пристигнал на ГКПП "Дунав мост Видин- Калафат" около 14 часа българско време. Преди да влязат на българска територия на сънародниците ни и четиримата шофьори е била премерена температурата, попълнили са и карантинни листове.

От Виена до границата с Унгария автобусът бе съпровождан от посланика ни в Австрия д-р Иван Сираков и дипломати от мисията ни във Виена. На румънска територия сънародниците ни са били съпроводени от дипломатически представители на посолството ни в Букурещ.

Репатрирането на българите станало възможно и със съдействието на властите на Австрия, Унгария и Румъния, където бил осигурен зелен коридор за автобуса.

От външно министерство уточняват, че сънародниците ни ще бъдат прегледани и ще бъдат поставени под сериозна карантина.

От там поясняват още, че продължават да работят за завръщането и на други наши сънародници.

Те призовават тези от тях, които нямат наложителни причини, да не се прибират, тъй като всяко пътуване в момента е свързано с допълнителен риск за тяхното здраве и със сложна координация с всички държави по маршрута, заради въведените рестрикции в придвижването в цяла Европа.