Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков.

Поводът е неотдавна приключилата проверка на кабинета "Герджиков" на състоянието на министерствата и дейността по провеждането на обществените поръчки.

Над 100 обществени поръчки за армията отиват в прокуратурата

Над 100 обществени поръчки за армията отиват в прокуратурата

Докладът за обществените поръчки е завършен и изпратен на прокуратурата

Припомняме, че след проверките бяха изнесени данни за нарушения от предходния кабинет и имаше установени "лоши" обществени поръчки в Отбраната, МВР и още няколко сектора и ведомства.

МВР шефът Узунов обвини екипа на Бъчварова за забавени обществени поръчки

МВР шефът Узунов обвини екипа на Бъчварова за забавени обществени поръчки

Причината е липсата на административен капацитет

Природозащитниците сега обръщат вниманието на премиера, че сред споменатите "лоши" поръчки по някаква причина не са попаднали опасните според тях договори за разработването на проектите за планове за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша, които ще разрешат масова сеч.

Герджиков не се притеснява да отмени обществени поръчки

Герджиков не се притеснява да отмени обществени поръчки

Направени в последния момент или за много пари

За нередностите по изпълнението на двата проекта има изпратени 5 сигнала, но засега има пълно мълчание, алармираха от сдружението.

Коалицията "За да остане природа в България" даде пример с проекта на план за управление на Национален парк Пирин, който е в ЮНЕСКО. Въпросният план позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ и сечи в горите върху 60% от площта на парка.

Подобно е положението и при плана за Витоша, където липсва забрана за строителство в 40% от парка (т.е. в цялата висока част на планината без резерватите) и при Национален парк Рила.

Багери изгребват камъни от река в Пирин и ги трупат отстрани, алармират от WWF

Багери изгребват камъни от река в Пирин и ги трупат отстрани, алармират от WWF

Опасността от наводнения се увеличава, предупреждават еколози

Според природозащитниците проектите за планове не гарантират опазването на околната среда без застрояване или сечи и следва да бъдат върнати и преработени.

Миналата седмица Сметната палата на ЕС публикува резултатите от одита на изпълнението на фондовете за Натура 2000. В доклада одиторите са стигнали до извода, че средствата не са добре управлявани и не се използват в достатъчна степен за защита на обектите и видовете.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня на премиера Герджиков, че през ноември 2016 година международната природозащитна организация WWF започна кампания в защита на застрашени обекти от списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство по света. Сред емблематичните места е и българският Национален парк Пирин.

Националният парк „Рила” стана на 25 години

Националният парк „Рила” стана на 25 години

Планината е най-сигурният дом на кафявата мечка

Досега над 65 хиляди човека са изпратили послание до българския министър-председател да опази Национален парк Пирин, да върне за преработка подготвяния нов план за управление на парка и да даде възможност на местните хора да развиват поминъка си, без да унищожават природата, наследена от техните деди и опазена в името на всички българи.